VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Molekulární kuchyně v Ostravě aneb Jak chutnají amarouny?

/FOTOGALERIE/ Kaviár, okurková pěna, špagety z rybízu, jablečný štrůdl v kostce či čerstvá fanta. To jsou jídla molekulární kuchyně, která včera připravovali studenti na AHOLu - Střední škole gastronomie, turistiky a lázeňství v Ostravě.

9.11.2016 1
SDÍLEJ:

Workshop molekulární kuchyně studentů AHOLu - Střední škole gastronomie, turistiky a lázeňství v Ostravě.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

„Do rozmixovaných okurek přidáte alginát sodný, kalcium a citras na zredukování PH. Všechno musíte přesně odměřovat, na setiny gramu," vysvětloval na workshopu pro studenty, kteří o techno-emociální kuchyni projevili zájem šéfkuchař hotelu Alcron v Praze Pavel Býček. Studenti ze vzniklé hmoty vyráběli kaviár pro vegetariány. Zelenou tekutinu hustší konzistence vlévali do čisté vody. Na hladině se oddělovaly jednotlivé kuličky… Nebo vyráběli jablečný štrúdl, podobný filmovým amarounům z českého seriálu Návštěvníci.

„Je to něco vymyšleného, co se často nevidí. Moc mě to baví, chtěla bych se této kuchyni věnovat," svěřila se studentka 1. ročníku oboru hotelnictví Natálie Studená.

Pavel Býček se s molekulární kuchyní potkal poprvé v Anglii. „Pěny, kaviáry a želé, které na tomto workshopu předvádím, patří k základům molekulární kuchyně, ale jsou to techniky, které se dnes už běžně nepoužívají. Studenti by je ale měli znát, pokud se touto kuchyní chtějí zabývat," řekl Pavel Býček. Chemie a fyzika ho nikdy moc nezaujaly. „Na přípravě pokrmů této kuchyně mě baví, že jsem schopný si s jídlem hrát a přetvořit ho do čehokoliv jiného, změnit skupenství a podobně," vysvětlil šéfkuchař.

A poslední trend v tomto oboru? „Moc se mi líbí například létající jídlo. Udělá se želatinový balonek, který dostanete u stolu. Je naplněný héliem, to vysajete, pobavíte se svým změněným hlasem a balonek nakonec sníte," popsal Pavel Býček.

Co je molekulární gastronomie? Příprava jídel, která využívá běžných surovin společně s chemickými postupy, přičemž vznikají nová skupenství a tvary. Využity jsou chemické látky a prostředky, které se používají pro konzervaci surovin a metody jako emulgování či mražení tekutým dusíkem. Například lze z hovězího vývaru, který se ztuží, připravit těstoviny v podobě špaget. Myslíte si, že konzumujete špagety, ty ale chutnají jako polévka. Výjimkou není také jedlá hlína, kouřící drink nebo mojito v pevném skupenství.

Workshop molekulární kuchyně studentů AHOLu - Střední škole gastronomie, turistiky a lázeňství v Ostravě.

FRESH FANTA. Pomerančový džus, badyán, bobkový list a suchý led. Dohromady vytvoří tyto ingredience za pomocí mixéru svěží sorbet perlivé chuti. Na snímku šéfkuchař pražského hotelu Alcron Pavel Býček, který včera vedl workshop molekulární kuchyně na AHOL, Střední škole gastronomie, turistiky a lázeňství v Ostravě - více snímků ve fotogalerii. 

Autor: Hana Porebská

9.11.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Restaurant Day Ostrava 2017 na Masarykově náměstí.
23

OBRAZEM: Festival chutí na náměstí

Ilustrační foto.

Myslivec na honu poranil dvě ženy

Protancují se z ostravského ghetta pryč?

/FOTOGALERIE/ Nadávat, krást, kouřit i fetovat ve věku školou povinných není v zadním Přívoze neobvyklé. Denis Dubnický a Zdeněk Baláž však patří k těm, kdo nesmí. Jinak by byl s jejich hobby konec!

Muž obžalovaný z podvodů se vymlouval na rodiče

Byla to past. Lidé dostali krém za korunu, netušili však, že mají zaplatit za členství v drogerijním klubu.

Lyžování podraží, ale jen někde

Beskydy – Více sněžných děl, lepší služby a další novinky. Lyžařské areály finišují s přípravou na novou zimní sezonu. V některých si ale letos milovníci rychlých prkýnek připlatí.

Deset let pro žárlivého Turka, který v Krnově pobodal Egypťana

Ostrava, Krnov - Zraněného muže zachránilo to, že útočníka objal kolem trupu a čekal, až se vyčerpá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT