„Jelen wapiti, medvěd ušatý nebo panda červená jsou zvířata, kterým nevadí, když teploměr ukazuje minus 30 stupňů C, ale naopak plus 30. Proto má například panda ve výběhu nainstalovanou mlžnou sprchu. Ta pomocí jemných kapiček lokálně ochlazuje vzduch ve výběhu,“ říká mluvčí ostravské zoologické zahrady Šárka Nováková.

Medvědi ušatí mají k dispozici velký přírodní výběh v lesním prostředí. K ochlazení mohou využít nejen stín stromů, ale také přírodní jezírko. Jeleni si k ochlazení užívají zase bahniště.

Na horko jsou zvyklá zvířata z tropických a subtropických oblastí. Ale i ta jsou během poledne, v době největších veder, méně aktivní, před sluncem se schovávají, odpočívají ve stínu a na pastvu vycházejí spíše jen ráno a k večeru.

„Zebry Grévyho, žirafy Rothschildovy nebo zvířata z indické části safari využívají k ochlazení výběhu s přirozenými porosty stromů a keřů. Ty jim poskytují dostatečný stín,“ popisuje mluvčí. A dodává, že sloni se ve venkovním výběhu mohou nejen sprchovat, ale ochladit v brouzdališti.

Přece jen ale existují zvířata, kterým vysoké teploty vyhovují. Jedná se například o některé druhy exotických plazů. „Ti však v našich klimatických podmínkách vesměs nemohou být chováni ve venkovních výbězích (snad právě s výjimkou několika dnů v roce), a proto mají s pomocí sofistikované techniky simulovány přírodní podmínky ve vnitřních teráriích,“ dodala na závěr Šárka Nováková.

Dominik Svoboda z Vrbna pod Pradědem doma se svou mámou Lenkou.
Dominikova máma Lenka Svobodová vyzývá: Pochutnejte si a pomozte!