Původní lanovka na Ráztoce byla vystavěna v roce 1940 a byla první sedačkovou lanovkou v Evropě. Současná lanovka je v provozu od roku 1987 a jejich 162 sedaček přepraví lidi, kola, kočárky na nově vybudovanou horní stanici z roku 2017 za pár minut.

Počasí nádherné, mírně větrno, modrá obloha a dobrá dohlednost. Na Pustevnách vévodí, po požáru z roku 2014, dvě nové zrekonstruované chaty Libušín a Maměnka. Původní chaty byly zprovozněny v roce 1899. Vnitřní prostory byly toho dne zcela zaplněny turisty, kteří si nejen pochutnali na dobrém jídle, ale také si mohli prohlédnou výzdobu nově zrekonstruované chaty.

Vedle Libušína a Maměnky je modernější chata z roku 1926 Tanečnica a s Libušínem sousedící chata Šumná, která lidem slouží již od roku 1894.

Nikoli poloprázdno, ale takřka prázdno, tak to vypadá první listopadové pondělí odpoledne v ostravských restauracích. Ostrava, 1. listopadu 2021.
Ostravské hospody a první den covid kontrol. Děs, podniky byly úplně prázdné

Větší množství turistů se pustilo na kratší výlet k soše Radegast, ti zdatnější až na Radhoštˇ( 1129 m n.m. ).

Socha Radegast – slovanský pohanský bůh slunce - měří 320 cm a váží 1,6 tuny. Socha sochaře Albína Poláška byla instalována 5. července 1931. Byla zhotovena z betonu a kameninové drti. Vzhledem k náročným povětrnostním podmínkách se začala drolit.

Byla z místa odvezena a nahrazena sochou z žuly, kterou pod vedením akademického malíře vytesal kameník Jan Sobek.

Mezi Pustevnami a sochou Radegast je místo, kde jsou nádherné pohledy a rozhledy do okolí. Je možné zhlédnou Radhošť ( 1129 m n.m.), rozhlednu na Velkém Javorníku (918m n. m.) a také vrcholek nejnovější rozhledny na Pustevnách Stezka Valaška. Cestou na turisty vykukoval jiný cíl výletu Lysá hora (1323 m n.m.)

Jak šel čas postupně lidé začali Pustevny opouštět pěšky, na koloběžkách, na kolech či lanovkou dolů zpět do Ráztoky.