O necelé tři hodiny později pak čeká na začátku fronty, jaká bývala u prodejen běžná například před šestatřiceti lety, kdy Nohavica právě v Porubě poprvé veřejně koncertoval. Bavit a ani fotografovat se první v lajně nechtějí. Ohánějí se GDPR a faktem, že tady netráví čas kvůli novinářům, nýbrž lístkům na oblíbeného písníčkáře.

Ty prodává infocentrum úderem deváté hodiny ranní. Kus za 450 korun, maximálně šest na osobu. „Mám! Na řadu jsem se dostala ani ne za půlhodinu,“ raduje se Eva Kušnířová coby majitelka čtyř vstupenek na Jarka Nohavicu (chystá se na něj se svými dcerami). Řada lidí se mezitím nezmenšuje; dosahuje na konec domovního bloku.

„Dva pro mne s manželem, dva pro děti, dva pro prarodiče,“ uvádí k šesti lístkům Daniela Jursová. Ta se ve frontě objevuje v 7:50, ke kase přichází asi v 9:25. Coby obyvatelka Poruby má za povinnost vidět Jarka v letním kině Amfi. Tisícovku za koncert v Heligonce by prý ale nedala… na což z řady zazní poznámka, že by to vyšlo na dvanáct set.

Jaromír Nohavica.
Jaromír Nohavica slaví 65 let. Podívejte se, co mu přejí kamarádi

Spousta kupujících platí vstupenky kartami, což prodejce poněkud zpomaluje. A padají i poznámky, že ranní zahájení předprodeje „je nefér vůči lidem pracujícím dopoledne“. Každopádně, do půldruhé hodiny od otevření porubského informačního centra jeho personál hlásí: „Vyprodáno!“. Na ulici zbývá nemalý počet těch, na které se nedostalo.

Předprodej se odehrává i kulturním domě Akord v Zábřehu, kde se zájemci srocují až o půl sedmé. Zato vstupenky docházejí o třicet minut dříve, než v Porubě! „Očekávali jsme, že to bude rychlé. Do každé z obou pokladen šlo po sedmi stovkách lístků,“ říká Darina Daňková za pořadatele koncertu. Jarek Nohavica hraje v Porubě 29. srpna.

Letní kino Amfi/Poklad v Ostravě-Porubě filmovou sezonu zahájilo po dlouhých dvaadvaceti letech.
Sezona letních kin v kraji začala. FLOK nabídne v Ostravě devět scén
Marek Jankulovski.
Změna ve vedení Baníku! Jankulovski sportovním ředitelem, střídá Vrťa