V posledních letech roste obliba příměstských táborů, především kvůli jejich nízkým cenám. Například Středisko volného času v Ostrčilově ulici přichází s nabídkou tábora za pět set korun, který láká na turistický výlet, návštěvu kina, divadla a muzea. Ceny Střediska volného času Ostrava-Zábřeh pak začínají na sedmi set korunách. Nejlevnější tábory nabízí tradiční program. Soutěže, výtvarné tvoření a nechybí ani celotáborové hry.

Horolezectví

Dům dětí a mládeže v Porubě organizuje dva tematické tábory, jeden zaměřený na horolezectví, druhý na tanec. Takový výběr je ale třeba předem dobře zvážit a promyslet. Daná aktivita by měla totiž dítě bavit. „Přicházíme s horolezeckým příměstským táborem, na kterém se děti naučí vázání uzlů, jištění i základy lezení na stěně. Volná místa stále máme, a tak mohou rodiče až do pátku své děti přihlašovat. Tábor doporučujeme pro děti od 8 let," přiblížil hlavní vedoucí Vlastimil Macek.

„Volná místa mají také na příměstském táboře zaměřeném na street dance, který organizuje kolegyně Barbora Kaštovská. Ta je mistryní světa v této disciplíně. Program bude především zaměřen na tanec. Děti se ale mohou těšit také na výtvarnou činnost," popsala Ingrid Tabačková, která se s dětmi chystá na jarní lyžařský pobyt.

Kokosy na sněhu

A právě lyžařské pobyty patří mezi dražší zábavu pro děti, která se pohybuje v řádech tisíců. Na nezájem si ale organizátoři nestěžují.

„Touto dobou jezdíme na hory už deset let. Tábor je velmi oblíbený a vždy se rychle naplní," konstatovala Tabačková. Dodala, že i přes poměrně teplou zimu na horách sníh je a teploty se pohybují pod nulou, a tak se rodiče nemusí obávat, že by na lyžování nedošlo.

Středisko volného času v Zábřehu nabízí pobyt s názvem Kokosy na sněhu, tedy tábor na horách pro nelyžaře, který láká bobováním, sněhovými stavbami či sněžnicemi.

Prázdniny v zoo

Jarním prázdninám přizpůsobila svůj program také ostravská zoologická zahrada. „Návštěvníci mohou zavítat do výukového centra, které bude v pracovní dny mimořádně otevřeno pro veřejnost, vždy od 12 do 14 hodin," uvedla tisková mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková.

Zde si zájemci budou moci prohlédnout i osahat například tygří zuby či hadí kůži. „Otevřeno bude po dobu jarních prázdnin všech okresů v kraji," dodala Kalousková.

Markéta Jarmarová