V devětaosmdesátém roce byl členem Nezávislého mírového sdružení a Společnosti přátel USA. Podepsal též Chartu 77. A jak podotýká moderátor Petr Bohuš v úvodu talk-show, zatýkání a výslechy byly v tomto období Královou běžnou životní rutinou. Byl dokonce trestně stíhán a hrozilo mu vězení.

Kompletní harmonogram všech akcí věnovaných 30. výročí sametové revoluce najdete na speciálních webových stránkách ostrava30.cz.

„Domovní prohlídku jsem nikdy nezažil, ale v práci, na nádraží i na ulici mě odchytávali pravidelně a odváželi na vyšetřovnu Veřejné bezpečnosti. Když bylo hodně zle, tak i s předvoláními to bylo až třikrát týdně,“ vzpomíná na těžké životní období Král. Pro tehdejší režim byl značně „nežádoucí“, jelikož se s ním rozhodl bojovat.

Fotografie pořízená v Moravském Berouně před osmdesáti lety. Muž označený jako „landrat von Hirschfeld“ v říjnu 1939 v opilosti nařídil postřílet 56 vězňů v polské Inowrocławi.
Za masakr v říjnu 1939 dostal od německého soudu opilý nacista 15 let

„Aby mi někdo říkal, kam můžu jezdit, a kam ne, jaké mám nosit oblečení a jakou můžu poslouchat hudbu? Byli jsme tehdy mladá generace a s takovým stavem jsme se nechtěli smířit,“ vzpomíná novinář, co jej k protikomunistickým aktivitám vedlo. Přiznává, že počítal s tím, že si zavaří.

„Na jaře 1989 jsem byl dokonce trestně stíhán. Byl jsem na ulici chycen s peticí, která požadovala propuštění Václava Havla a dalších lidí, kteří byli vzati do vazby za to, že šli položil kytku k památníku Jana Palacha,“ vysvětluje Král a vzpomíná také, jak musel kamuflovat vzhled, protože příslušníci Státní bezpečnosti měli jeho zvětšené fotografie.

Karel Gott fanynce Trixie pomohl ze zoufalé situace. Ta byla z reakce svého idolu dojatá.
Seriál Deníku: Karel Gott očima novináře Jiřího Krušiny

„Člověk si kolikrát říkal, jestli dojde z místa na místo, aniž by ho sebrali,“ zdůrazňuje Král, který se z dnešního svobodného světa neskutečně těší.

„Zní to až pateticky. Člověk se vrací z knihkupectví, kde vidí všechny ty knihy tehdy zakázaných autorů ležet v obrovských hromadách, nebo se večer vrací z koncertu a jde normálně domů. Žádný strach, nikde žádné auto, nikde vás nečapnou. A to je nádherné,“ vysvětluje Král, čeho by si mladé generace měly vážit.

Legendární Jaromír Jágr v Ostravě.
Jágr v Ostravě vždy táhl. Naposledy druhou největší českou halu vyprodal

V rozhovoru také poví, proč důkladně zvažoval podpis Charty 77, jaký měl pocit, když poprvé spatřil Vídeň, nebo proč si myslel, že komunistický režim nikdy neskončí, a jak mu vadí, když jej někteří lidé dnes zlehčují.

Dvacetiminutovou talk-show s Janem Králem si můžete poslechnout zde:

Zdroj: Youtube

Co je projekt SametOVA!!! 1989-2019?
Stejně jako v minulých letech u 70. výročí konce druhé světové války či třeba 750. výročí první písemné zmínky o městě, nechce vedení Ostravy nechat zapadnout ani další významný milník v naší historii 30 let od sametové revoluce. Projekt nazvaný trefně SametOVA!!! 1989-2019, jehož partnerem Deník je, počítá vedle vzpomínkové talk-show s jedenácti osobnostmi města Ostravy také s velkolepou čtyřdenní akcí na Masarykově náměstí (15. až 18. listopadu), společnou besedou všech ostravských polistopadových primátorů a finančně podpoří bezmála dvacet akcí a projektů, které připomenou sametovou revoluci.

Všechny díly seriálu SametOVA!!! 1989-2019 najdete zde