Vzhledem k tomu, že město projevilo zájem prodat Spolek už v září minulého roku, nebylo divu, že většina zastupitelů s prodejem souhlasila. „Chtěl bych jen upozornit na jednu věc, která se mi nelíbí a začíná být zvykem. Začalo to před měsícem s Lauby a nyní je to tady opět. Začínáme prodávat na základě jedné nabídky, a to není správná cesta. Ne z vidiny korupčního jednání, ale proto, že nemáme porovnání,“ uvedl opoziční zastupitel za KSČM Vít Macháček, jemuž se nelíbí také cena, za kterou město Spolek prodá, tedy zhruba 9,5 milionu korun. Poslední znalecký posudek z roku 2020 stanovil cenu nemovitosti a pozemků na 14,6 milionu korun, avšak i s přilehlou zahrádkou, kterou město i nadále hodlá pouze pronajímat.

Grossmannova vila v Ostravě.
VIDEO: Ostrava chce prodat cennou Grossmannovu vilu. Podívejte se, takto vypadá

„Na minulém zastupitelstvu jsme kupovali jeden byt za stejnou cenu, za kterou nyní prodáváme celou hospodu. Navíc když byl svět v normálu, z nájmu jsme měli milion korun ročně. Za takovouto cenu bychom Spolek prodávat neměli,“ je přesvědčen Macháček.

Šance po neúspěších

Primátor Tomáš Macura (ANO) však podotkl, že město se Spolek snažilo prodat opakovaně už v minulosti – neúspěšně. Proto nabídku vítá, přestože jej netěší, že je jediná. „Zájem projevily čtyři subjekty, ale nabídku nakonec podal jediný. Přisvědčuji to tomu, že jsme podmínky nastavili tak tvrdě, že více zájemců na trhu zkrátka není,“ odmítl spekulace, že by prodej byl nevýhodný.

Legendární restauraci v Nádražní ulici koupí za 9,5 milionu korun majitel Pizza Coloseum Lukáš Chlebovský.Legendární restauraci v Nádražní ulici koupí za 9,5 milionu korun majitel Pizza Coloseum Lukáš Chlebovský.Zdroj: Repro/Deník Jiříček

A upozornil také na to, že primárním cílem není inkasovat zisk z prodeje, ale zajistit budoucnost historicky hodnotného objektu. „Přiznejte se, je mezi vámi zastupiteli někdo, kdo tam neměl pivo? Chodili tam naši dědové a budou chodit snad i naši vnuci,“ věří primátor, podle něhož je Chlebovský „velkou garancí, že to bude fungovat“.

Záběr z videa na sociální síti Facebook.
VIDEO: Drama v Ostravě-Porubě. Lidé diskutují o zákroku proti ženě bez roušky

Město si v minulosti nechalo připravit projekt na rekonstrukci Spolku za 54 milionů korun a také Chlebovský bude muset do restaurace hodně investovat. „Byli čtyři zájemci o podklady, máme z toho jednu kvalitní nabídku, za kterou jsem rád. Vždy tam bude jen hospoda a žadatel tam musí napumpovat desítky milionu,“ podotkl náměstek Radim Babinec (ANO), který má na starosti veřejné zakázky a majetkový odbor.

Spolek zůstane Spolkem

Chlebovský si nutnosti vstupní investice je vědom. Vyjma kupní ceny počítá až s padesátimilionovými náklady. „Celý objekt se musí přestavět a sanovat. Bude se dělat nová střecha, okna i dveře, zůstanou v podstatě jen obvodové zdi. Město s restaurací prodalo i část pozemku, kde plánuju přístavbu. Druhou částí pak bude samotné vybavení restaurace jako takové – kuchyně, salonky…“ počítá Chlebovský.

Radim Pařízek při zkušebním vysílání nové televizní stanice Pohoda.
Zemřel frontman skupiny Citron Radim Pařízek. Bylo mu 67 let

Objekt mu začne říkat pane nejdříve od srpna, poté musí do roku připravit podklady pro stavební úřad a od vydání povolení má podle smlouvy 24 měsíců na rekonstrukci. „Do čtyř let by mohl objekt sloužit svým staronovým účelům,“ odhaduje Chlebovský, který hodlá zachovat slovo Spolek i v novém názvu podniku. „Je to ikonické místo Ostravy a bylo by špatně jeho název odstřihnout.“