Nová radnice se otevře lidem

Také letos budou mít v den oslav české státnosti, 28. října, radniční dveře otevřeny všechny návštěvy. Od 13 do 18 hodin si mohou lidé prohlédnout reprezentační prostory radnice v doprovodu průvodců sály zastupitelstva a rady města, jednací salonky, pracovnu primátora.

Vydat se zdarma mohou také na ochoz vyhlídkové věže radnice. Na Prokešově náměstí budou připraveny atrakce, jako jízda v elektromobilu, prezentace ekologických vozů MHD, zajímavé i tajuplné experimenty v podání VŠB-TUO a Dolní oblasti Vítkovice, energokola, studentská formule, imisní měřicí vůz ostravského zdravotního ústavu a ve spolupráci s Městskou policií Ostrava si lidé mohou nechat forenzně označit jízdní kolo syntetickou DNA.

Tematicky se letošní program zaměřuje na dopravu a čistou mobilitu ve spolupráci s projektem Zdravě po Ostravě, specialitou bude cyklojízda z Prokešova náměstí k hlavní bráně Zoo Ostrava s kaštany a žaludy pro zvířata. Prvních sto účastníků jízdy dostane volnou vstupenku na komentovanou prohlídku v zoo.

Hlavní třída plná běžců a koloběžkářů

Hlavní třída v Porubě se stane v pátek dějištěm dalšího ročníku podzimního Porubského čtvrtmaratonu. Registrace je od 9 hodin u kruhového objezdu, start v 11 hodin tamtéž. Neběží se ale jen 10 548 metrů!

Připravena je také pětikilometrová trasa i závod pro koloběžkáře (ten začne už v 9.45). Provoz ve spodní polovině Hlavní třídy bude v době akce zastaven, auta i autobusy musí volit objížďky.

Zbraně jako z obrazovek

Civilní verze německých samopalů Heckler & Koch MP5, známých z akčních filmů či televizního zpravodajství, se objevily na ostravské střelnici Corrado.

„Od zbraní vojáků a policistů se odlišují na první pohled přepínačem střelby umožňujícím jen jednotlivé rány v samonabíjecím režimu, nikoliv dávky," řekl Marcel Žurovec. Modely ráže 9 mm Luger mají na ukázku v rámci předváděcí akce zbrojovky HK i s dalším sortimentem jejich pušek a pistolí.

„Půjčujeme je za cenu munice. A to i lidem bez zbrojního průkazu, kteří střílejí pod naším dohledem. Předváděčka měla trvat do neděle 30. října, ale kvůli zájmu střelecké veřejnosti jsme ji protáhli do středy 2. listopadu," doplnil Jiří Korabečný.

Výlov rybníka v ostravské zoo

V ostravské zoologické zahradě se v sobotu 29. října uskuteční tradiční výlov rybníka spojený s prodejem ryb. Výlov proběhne na rybníku pod výběhem afrických zvířat od 10 do zhruba 13 hodin.

Vylovené ryby se začnou prodávat u výběhu slonů po 10. hodině do vyprodání zásob. Kilogram kapra pořídíte za 60 korun, amura za 70 korun a karasa za 15 korun. Množství ryb je omezené a nákup bude možný po zakoupení vstupenky do zoo, nebo po předložení permanentní vstupenky.

Ryby bude možno nechat zabít, ale bez vykuchání. Ceny se proto nebudou zvyšovat. V místě prodeje budou v akváriích ukázky místní ichtyofauny, jako například karasi, plotice, perlíni a další.

Pietní akt u bludného balvanu

U památníku s bludným balvanem ve Vřesinské ulici v Porubě zítra proběhne pietní akt u příležitosti 98 let od založení samostatného československého státu. Porubská radnice zve na 10. hodinu.

Porubské trhy letos poslední

Letošní poslední Porubské trhy se odbudou na Hlavní třídě v sobotu od 7 do 12 hodin. V nabídce budou opět zejména čerstvé potraviny či rukodělné výrobky.

„Sortiment trhů se mění v závislosti na ročním období, průběhu sklizně i nabídce pěstitelů a zpracovatelů. Máme však podmínku, že se na nich nesmí objevit textilní či podobné komodity," uvedl starosta obvodu Petr Mihálik.

Dyňa Tůr na koloběžkách

Koloběžkoví nadšenci z Bokolobka týmu pořádají Dyňa Tůr, hromadný výjezd v nejen halloweenských maskách. Start je v sobotu v 10 hodin v Ostravici, odkud se vydají po cyklostezce do Ostravy.

Cíl bude v Hrabové u restaurace Zvonírna mezi 13. a 14. hodinou. K jejich alegorickému průvodu se může po cestě připojit kdokoliv. „Kreativitě při tvoření kostýmů se meze nekladou," uvedl za organizátory Jaroslav Müller.

ZA HRANICEMI OSTRAVY

Grand Prix PEPA Opava 2016

Osmatřicátý ročník Grand Prix PEPA Opava s několika stovkami účastníků se v sobotu od 10 hodin uskuteční ve Slezském divadle, v obchodním centru Breda&Weinstein i v ulicích města. V kulturistické části se představí hned několik mistrů Evropy i světa. Doprovodný program zahrnuje řadu atraktivních sportů. Jednou z novinek bude závod na koloběžkách tříkilometrovou trasou, chybět nebudou tradiční běhy až na deset kilometrů centrem města ani běh maminek s kočárky na kratší vzdálenosti. V obchodním centru Breda budou na programu soutěže strongmenů, v páce, přetahované i streetworkistů, turnaj v ping-pongu a jedno zajímavé překvapení.

Výlov rybníka

Podzimní výlov místního Špakovského rybníka v Bohuslavicích se uskuteční zítra od 7 hodin. Na místě bude možno zakoupit si kapra, a to v ceně pětašedesáti korun za jeden kilogram. Ryby se budou prodávat u rybníka v době od 8.30 do 11 hodin. 

V neděli se objeví strašidýlka

Štramberk - Folklorní společenská akce potěší hlavně malé návštěvníky. Hotel Štramberk je zve na událost Štramberská strašidla. Děti budou v neděli 30. října mezi 10. až 16. hodinou zkoušet dlabat dýni, mohou si nechat pomalovat obličej a třeba tak postrašit své rodiče nebo ochutnat strašidelné menu.

Děti společně oslaví Halloween

Frenštát p. R. - Halloweenský svátek se dětem rozhodlo přiblížit frenštátské sdružení Astra. Na neděli 30. října od 13 hodin pro ně připravilo zábavné halloweenské odpoledne. Děti ve věku od sedmi do 12 let se mohou těšit na dlabání dýní, vázání mumií, povídání o Halloweenu, strašidelné malování na obličeje, dýňové pečení a spoustu her. Na závěr, kolem 18. hodiny, si každé z dětí odnese svou dýni, balíček s překvapením a spoustu zážitků. Rodiče by své děti měli přihlásit ještě dnes na telefonním čísle 736 480 459.

Záchranná stanice se loučí se sezonou

Nadcházející prodloužený víkend bude přímo vybízet k rodinným výletům, a to například do Záchranné stanice v Bartošovicích. Právě od zítřka do neděle 30. října mohou zájemci využít jednu z posledních možností navštívit bartošovické ekologické zařízení v tomto roce. Mimořádně se dveře stanice otevřou veřejnosti ještě v sobotu 5. listopadu, kdy se v Bartošovicích uskuteční tradiční Podzimní pooderské rybářské slavnosti, spojené s výlovem Dolního bartošovického rybníka.

V Šilheřovicích oslaví krmáš

Kulturní dům v Šilheřovicích ožije v sobotu 29. října v sedmnáct hodin oslavami tradičního krmáše. Kromě nich se návštěvníci mohou těšit na Gulášfest, jehož součástí bude soutěž o nejlepší guláš. Od dvaceti hodin pak vystoupí skupina Randomáci.

V památníku oslaví vznik republiky

Hrabyně - Oslava 98. výročí samostatnosti našeho státu je významným dnem v historii republiky. Zítra si ho připomene také Slezské zemské muzeum v areálu Národního památníku II. světové války. Ve 14 hodin budou slavnostně odhaleny nové destičky se jmény padlých a na symbolickém hřbitově dojde k odkrytí jmen devíti dosud neznámých sovětských vojáků, jejichž totožnost byla vypátrána teprve nedávno. K nim přibude jméno jednoho ostravského civilisty, který zemřel jen pár dní po osvobození na následky zranění. Hřbitov s více než 13 tisíci destičkami se jmény obětí druhé světové války bude celý den veřejnosti přístupný. Pokud bude počasí oslavě nakloněno, mohou zájemci vyšlapat ve 13, 14 a 15 hodin 104 schody na vyhlídku památníku, odkud budou mít rozhled po okolí.

Zahrádkáři budou mít výstavu

Zahrádkáři ve Fryčovicích se pochlubí svými výpěstky na výstavě, která se koná v budově fary od zítřka do pondělí 31. října. Nebude chybět 16. ročník soutěže O fryčovické jablko roku o vítězi budou rozhodovat samotní návštěvníci. „K vidění bude i expozice včelařů s proskleným úlem, potřebami pro včelaře a ochutnávkou medu i medoviny nebo ukázky řemesel. Zkušení a proškolení zahrádkáři rádi poradí při výběru nejvhodnějších prostředků pro hnojení a ochranu rostlin," řekl za pořadatele Jaromír Ferdian.

Výstava přiblíží mořeplavce a potápěče

Mořeplavec Richard Konkolski a zkušený potápěč a organizátor Karel Pryczek připravují výstavu pod názvem Za poznáním nad a pod hladinou moří a oceánů, která bude k vidění od pátku do neděle v sále Kulturního domu v Komorní Lhotce. Beseda s autory a autogramiáda se uskuteční zítra od 17 do 18 hodin a v sobotu od 13 do 14 hodin. Na výstavě budou veřejnosti představeny nejen fotografie, ale také exponáty ze soukromých sbírek a ostatní zajímavosti, které dokládají jejich bohatou sportovní, mořeplaveckou a potápěčskou aktivitu. Část výstavy se bude rovněž věnovat některým významným cestovatelům, sportovcům a zajímavým lidem. Doprovodný program přinese i přednášky a zvláštní setkání.

SOVINEC: Hofmistrova závěť

Velké loučení se uskuteční o prodlouženém víkendu od pátku 28. do neděle 30. října na hradě Sovinci. Na programu je zde poslední historicko-pohádková akce letošní sezony Hofmistrova závěť aneb Comedia dell'morte. Během tří dnů na hradě vystoupí šermířská a divadelní společnost Sígři s komedií Piráti v Praze. Profesionální jihočeské pohádkové divadlo Já to jsem se uvede s pohádkovým pásmem Kolotoč prima pohádek. Skupina scénického šermu Divadlo bez střechy připravila premiéru šermířské grotesky Židle a zahraje komedii Podivné dědictví. Návštěvníci si mohou vyslechnout besedu o dravých ptácích a také se s nimi vyfotit. Součástí akce je i prohlídka s průvodcem každých 30 minut, návštěvníci mají příležitost prohlédnout si celý hrad od sklepů až po věž. Hrad bude otevřen od 9 do 17.30 hodin.