Pětiměsíční rekonstrukci má za sebou most nad řekou Odrou mezi Zábřehem a Novou Vsí. Firma Makos v termínu dokončila jeho zásadní rekonstrukci, která vyšla (bez daně) na přibližně sedmnáct milionů korun.

„Mosty v Rudné ulici jsou ze 70. let minulého století a jejich část ve směru na Porubu prodělala vůbec první opravu od výstavby," sdělil Ondřej Nádranský za zhotovitele stavby. Investorem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Ostrava.

Modrý je nový. Nejsložitější bylo natřít most v Rudné ulici zespodu a zevnitř. Výsledek je v porovnání s neopraveným na první pohled zřejmý. Zdroj: Deník/Pavel Sonnek.
Modrý je nový. Nejsložitější bylo natřít most v Rudné ulici zespodu a zevnitř. Výsledek je v porovnání s neopraveným na první pohled zřejmý. Foto: Deník/Pavel Sonnek

Od poloviny května probíhající kompletní oprava zahrnovala mj. nové izolace, mostní závěry či římsy, včetně záchytného systému tedy svodidel odpovídajících platným normám. Rekonstrukce se neobešla bez značného objemu ručních prací.

Nejsložitější, jak Nádranský upozornil, bylo během obnovy mostu to, co šoféři ani nezaznamenají. „Totiž natření konstrukce zevnitř i zespodu. Speciální, povětrnostním podmínkám, vodě i soli odolné barvy jsme použili za 1,5 milionu korun," uvedl.

Makos, jak její výrobní ředitel Nádranský doplnil, se chystá také na druhý most ve směru z Poruby: „V příštím roce proběhne oprava i zde. Pokud to počasí umožní, zahájíme ji co nejdřív. Ideálně hned v březnu, aby bylo do konce prázdnin hotovo."