Už loni obvod při revitalizaci parku na Michelském náměstí musel zajistit ořez stromů napadených jmelím.

„Jsou to finančně náročné práce a je nutné zabránit tomu, aby byly stromy znovu napadeny jmelím z okolních stromů. V některých případech už byly stromy napadeny jmelím tak silně, že nepomohl ani zdravotní ořez a bylo je nutné vykácet," uvedl michálkovický místostarosta Vladimír Kozel.

Podle něj bude obvod v řešení situace pokračovat i v následujícím období. Tedy i po konci března, kdy skončilo období takzvaného vegetačního klidu.

„V případě napadených stromů je takové řešení možné. Jmelí se objevuje v drtivé většině na lipách. Už se ale vyskytlo také na kaštanu a přibývá jej i na jabloních," dodal místostarosta Michálkovic.

Ten také v březnovém vydání Michálkovického zpravodaje vyzývá majitele pozemků, na kterých se nemocné stromy nacházejí, aby zajistili ořez stromů nebo jejich likvidaci.

Ředitel Technických služeb obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petr Smoleň na dotaz uvedl, že jmelí se sice vyskytuje i na některých stromech v tomto obvodu, ale jde o ojedinělé případy. „Není rozšířeno v takové míře, aby poškozovalo vitalitu stromů a museli bychom kvůli tomu stromy kácet," sdělil Petr Smoleň.

Také Pavla Rygelová ze základní organizace zahrádkářů Bláhova v Michálkovicích uvedla, že tamní zahrádkáři se jmelím problémy nemají.

Martina Sojneková z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského ve své odpovědi sdělila, že jmelí bílé nepatří mezi sledované škodlivé organizmy.

Není to parazit

„Jmelí je poloparazit, to znamená, že jeho výživa není závislá pouze na hostiteli. V jeho zájmu není hostitelskou rostlinu zahubit, protože by došlo k zániku jmelí samotného. Jmelí odebírá hostitelské rostlině zejména vodní roztok minerálních látek. Obvykle nedochází k vážnému poškození hostitele," vysvětlila Martina Sojneková. Zároveň dodala, že v případě jmelí nejsou registrovány žádné přípravky na ochranu rostlin.

Podle našeho předního rostlinolékaře Jaroslava Roda z Českého zahrádkářského svazu v případě už zmíněného výskytu na jabloních škodí jmelí především tím, že zastiňuje koruny stromů a na nich pak nenarostou žádná kvalitní jablka.

„Jmelí rozšiřují ptáci zejména drozdovití , kteří pozřou lepivé plody. V jejich trusu pak zůstávají klíčivá semena, která ulpí na stromech," objasnil Jaroslav Rod.

Pokud se jedná o ochranu před rozšiřováním jmelí, žádnou nezná: „Teoreticky by se mohly mladé rostlinky odstřihávat, ale i s částí větve před nimi. U starších rostlin to zřejmě účinné nebude, protože jmelí do větví zakořeňuje speciálními kořeny. Ty postupují po větvích stále dále od rostlin jmelí a i z nich by mohly vyrůst nové rostliny."