Patnáctý ročník tradiční akce na mošnovském Letišti Leoše Janáčka nabídne účastníkům ve dnech 19. a 20. září 43 ukázek. Organizátoři pro návštěvníky připravili osm hodin dynamického programu čtyři hodiny dění ve vzduchu a čtyři hodiny pozemních ukázek.

Na akci dorazí armádní a bezpečností složky 16 zemí. Velkým překvapením bude účast žen z jednotky Female Company for Special Security Tasks (FCSST), které jsou podle slov Zbyňka Pavlačíka, předsedy sdružení Jagello 2000, jež je hlavním organizátorem celé akce, považovány za špičku jordánských bezpečnostních sil.

Osm žen z Jordánska

„V efektní dynamické ukázce se společně s českými kolegy ze 102. průzkumného praporu z Prostějova představí osm žen z Jordánska ve věku 25 až 30 let. Jde o jednu z mála arabských zemí, ve které ženy slouží v armádě. Jordánsko je dnes jednou z frontových zemí, které přímo aktivně bojují se zločinnou organizací Islámský stát a osvobození rukojmích bude ukázkou jejich reálného výcviku," popsal Zbyněk Pavlačík.

Dodal, že půjde o jediné vystoupení této elitní jednotky mimo Jordánsko vůbec.

To, že k nám přiletí ženy ze země, která sousedí s Irákem a Sýrií, se uskuteční také díky tomu, že české velvyslanectví v Ammánu je už třetím rokem v roli takzvané kontaktní ambasády (hraje klíčovou roli pro přenos informací pozn. red.).

Členové speciální bezpečnostní jednotky dorazí s předstihem kvůli společnému nácviku efektivní ukázky se členy 102. průzkumného praporu z Prostějova.

Orion poprvé na veřejnosti

Také norské královské letectvo bude mít na Dnech NATO svého zástupce v podobě protiponorkového letounu P-3 Orion.

„Po oba dny bude letoun vystavený na statice. V neděli ho návštěvníci mohou pozorovat při odletu, což může být zajímavé vidět protiponorkový letoun ve vzduchu. P-3 Orion musí být připraven k neustálému nasazení, proto jsme museli vyhovět požadavku, aby byl v neděli večer už zpátky na své základně," uvedl Zbyněk Pavlačík.

Norsko se zúčastní Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády České republiky v Mošnově po několikaleté odmlce. Protiponorkový letoun se tak na veřejné akci představí poprvé.

Návrat hvězdy

Organizátoři opět zajistili americký konvertoplán CV-22B Osprey, který měl loni u návštěvníků velký ohlas. Tehdy ovšem musel kvůli svým operačním povinnostem odletět už v sobotu. Letos si jej lidé mohou užít po oba dny.

„Vystoupí i složky celní správy, policie či báňské záchranné služby. Výjimkou je vězeňská služba, která se letos Dnů NATO nezúčastní," dodal předseda sdružení Jagello.

Vstup na akci je zdarma, což s sebou přináší především komplikace v dopravě.