„Všechny spojuje jedno běhání. A to nejen na dlouhé tratě," konstatoval prezident Seitl z Ostravy. Ten začal s maratony před dvaačtyřiceti lety a v české historické tabulce obsadil se 371 závody na vzdálenost 42 195 metrů páté místo.

„Žádný jiný oddíl v naší republice nemá v Klubu 100 pro vytrvalce se sto a více maratony tolik zástupců. Je nás sedm ze 69. Vsadím se, že to nebude konečný počet," řekl Libor Svozil z Hlučína, který minulý víkend zvládl svůj 137. maraton.

Běželo se v Třebovicích, kde byl i člen MKS z Českých Budějovic Stanislav Jančář. „Dělám manuálně a nemám moc čas přes týden trénovat. Proto dvakrát vyklušu a o víkendu si dám maraton," tvrdil vytrvalec chystající se slavit 50. narozeniny.

O generaci mladší Jaroslav Máčala z Vážan se stal členem MKS z úcty k dědovi. „Byl to Ostravák, já proto běhám za klub z Ostravy," nechal se slyšet maratonec se Zlínska. Upozornil, že žlutomodrý dres oblékají rovněž běžci z Brna či Prahy.

„Největším klubovým úspěchem je loňské 2. místo Ondry Veličky z Bystřice pod Hostýnem na mistrovství Evropy v běhu na 24 hodin. Uběhl oddílový rekord 258,661 kilometrů, což byl i druhý nejlepší výkon Čecha na čtyřiadvacítce," líčil Seitl.

Z poslední doby vzpomenul také dvojnásobnou českou mistryni v maratonu i půlmaratonu Petru Pastorovou. „S časem 2 hodiny 36 minut a 42 sekund jí svého času chybělo 70 sekund na olympiádu v Londýně," uvedl prezident MKS Ostrava.

Seitl také upozornil, že oddíl pamatuje i na děti v poslední době ostatně pořádal více závodů pro ně než pro dospělé. „Do konce března chceme na našem stadionu v Martinově otevřít vrhačské centrum a hřiště na pétanque," zakončil.

500 MARATONŮ v podání Petra Hrčka (s číslem 500) padlo o minulém víkendu v Třebovicích. Zdroj: Deník/Radek Luksza500. maraton v životě Petr Hrček z Brandýsa nad Labem zaběhl na okruhové trati MKS Ostrava v Třebovicích o víkendu svůj 500. maraton! „Je to další z řady," komentoval jubilejní závod, který dokončil v čase 4:20:59 hodin. Běhům na 42 195 metrů se začal voják z povolání věnovat v roce 1993, sám se považuje za „maratonského turistu" vyjíždějícího za svým koníčkem do spousty zemí světa. Letos šestapadesátiletý Hrček se s 500 maratony což představovalo 21 097,5 kilometrů umístil druhý v tabulce českých rekordmanů za Jiřím Březinou (ten absolvoval 619 maratonů).