Krásné Pole trápí prostupnost místních silnic, které jsou tak úzké, že ani nevyhovují současným normám. Jedinou předepsanou šířku má silnice na novém mostě překlenujícím Prodlouženou Rudnou.

Nejproblematičtější je dlouhodobě přístup k planetáriu. Na úzkých silnicích – Krásnopolské a zejména K Planetáriu, která je navíc ve špatném stavu – se sotva minou osobní vozy, natož autobusy. Planetárium přitom navštěvují tisíce lidí a často právě školní exkurze. Navíc u hvězdárny prakticky není kde zaparkovat.

DALEKO K IDEÁLU

Těmito místy k ostravskému planetáriu povede konečně pořádná silnice.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Zájem veřejnosti o programy Planetária Ostrava je značný, nicméně jak samotní návštěvníci, tak pracovníci Planetária Ostrava oprávněně kritizují špatnou dopravní dostupnost areálu, neodpovídající návštěvnosti a významu planetária,“ potvrzuje mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská, že současný stav má daleko k ideálu.

Plány na nápravu už se však daly do pohybu. Město si nechalo zpracovat projektovou dokumentaci a inženýrský průzkum pro územní řízení. Plány může zbrzdit jen výkup soukromých pozemků v okolí. Jakmile se vyřeší majetkové vztahy, může být do tří let hotovo.

Rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí v centru Ostravy, 2. prosince 2018.
Tisíce lidí na Masarykově náměstí sledovaly rozsvícení vánočního stromu

„Dva roky zabere zpracování potřebných dokumentací a výběrové řízení na dodavatele prací a rok samotná realizace stavby,“ přiblížila mluvčí očekávaný harmonogram.

NOVÁ KŘIŽOVATKA

Celá akce by měla vyjít na 70 milionů korun s DPH a v praxi přinese následující. Nedaleko nejnižšího bodu Krásnopolské ulice, charakteristické svým dolíkem, vznikne zcela nová křižovatka s odbočením doleva (jedete-li směrem od Opavské ulice) k planetáriu. V místě, kde se dnes nachází odstavná plocha sloužící jako tréninkové parkoviště pro autoškolu vznikne nová silnice. Povede kolem lesa místo současné pěší stezky.

Polární záře z Hrabyně.
Budou letos Vánoce na sněhu, nebo na blátě?

Nutné úpravy ale čekají i samotnou Krásnopolskou ulici. V nejnižším místě dolíku bude silnice vyzdvižena přibližně o dva metry výše, aby auta neodbočovala do kopce, a rozšířena (až po most nad Prodlouženou Rudnou). Momentálně zde totiž platí přednost protijedoucím vozidlům (od Opavské ulice), neboť se navzájem na úzké silnici nevyhnou.

PROVOZ JAKO NA NÁDRAŽNÍ

„Na současné příjezdové silnici K Planetáriu je to pro autobusy boj. Proto budou jezdit po nově vybudované silnici a před planetáriem pro ně vznikne točna,“ vysvětluje starosta Krásného Pole Tomáš Výtisk.

„Máme v těch místech měřič, takže víme, že denně tam jezdí až šest tisíc aut, což je stejný počet, jaký měla před svou rekonstrukcí třeba Nádražní ulice,“ podotýká Výtisk s tím, že úpravy jsou skutečně nutné.

Na dálnici D1 u Ostravy nastoupili silničáři a vozovku provizorně opravují, řidiči proto musí po dálnici jezdit rychlostí 60 kilometrů v hodině, tedy v podstatě jako městem!
Konec skákání aut po dálnici na Ostravsku aneb Klid před bouří!