Podle pověsti je za zakladatele betlémů považován sv. František z Assisi, který v roce 1223 postavil do jeskyně u Greccia jesle s oslíkem a volkem. V 16. století se začaly stavět v kostelech a v sídlech šlechty. 

OSTRAVSKO

Betlémy vyrobené z nejrůznějších materiálů ze dřeva, perníků, keramiky, papíru, pálené hlíny, můžete spatřit na výstavě, která se uskuteční v hradní galerii Slezskoostravského hradu od 2. prosince. Letošní výstavu bude prezentovat velké množství unikátních historických i současných betlémů z řad profesionálních a amatérských autorů.

Vystaveny budou takzvané Třešťské betlémy autora Tomáše Pavlíka z Ivančic, část sbírkových betlémů z Muzea Jindřichohradecka a nebudou chybět ani velkorozměrové keramické betlémy paní Brygity Simky z Polska.

Nedostavěná část prodloužené Rudné ulice.
Chystá se blokáda dopravy, první protest kvůli prodloužené Rudné!

Pro velký zájem návštěvníků bude opět vystavena sbírka historických papírových betlémů Tomáše Faltyse z Prahy. Taktéž Střední škola řezbářská z Tovačova bude prezentovat práci svých studentů velkou dřevořezbu Svaté rodiny. Unikátní výstava potrvá do ledna příštího roku.

OPAVSKO

Asi nejzajímavější výstava betlémů je k vidění v opavském Domu umění, kde máte jedinečnou příležitost vidět unikáty ze sbírky Slezského zemského muzea. Dominantou výstavy (Nastal čas vánoční) je vyřezávaný dřevěný betlém s trojdílnou architekturou pocházející z první poloviny 19. století od Josefa Heinze.

Na Opavsku stojí za zhlédnutí také více než sto let starý betlém ve Slavkově, který od roku 2013 vystavuje Zuzana Pavelková.

„Betlém vyrobil prastrýc František, původním povoláním švec. Používal různý materiál: bedničky od zeleniny, mech a vše vyřezával lupénkovou pilkou bez použití dláta. Zvláštností je, že součástí betléma je Tádž Máhal, lidově pojatý s modrou střechou,“ uvedla Zuzana Pavelková s tím, že betlém patrně vznikl v Opavě. Manželé Pavelkovi jej každoročně vystavují ve svém domě ve Slavkově a během adventních nedělí jej na požádání ukazují zájemcům.

BRUNTÁLSKO

Lidé na Bruntálsku mohou o vánočních svátcích opět navštívit Pradědovu galerii u Halouzků v Jiříkově. Hlavní dominantou je zde totiž největší betlém na světě, s 250 sochami v životní velikosti, který Halouzka neustále rozšiřuje. „Betlém vlastně bude dokončen až po mé smrti, protože dokud budu žít, každým rokem přibydou nějaké figury,“ uvedl Halouzka.

Lidé na Bruntálsku si oblíbili vyřezávaný betlém ve farním kostele, s jehož výrobou začal v padesátých letech řezbář Josef Nedomlel. Nyní každoročně pokračuje v jeho díle syn František.

Lyžování - ilustrační snímek
Lyžaře v Karlově potěší nová sjezdovka pro začátečníky

V Bruntále uvidíte kovárnu s pěti figurami kovářů, kolářství se třemi figurami, 14 darovníků chodících kolem nových jesliček nebo dřevorubce s uhlíři a horníky dobývajícími stříbrnou a zlatou rudu.

V loňském roce přibyla pekárna a muzikanti. Tento řezbář je rovněž autorem známého mohelnického betlému, který také stále rozšiřuje o nové prvky.

KARVINSKO

Obdivovat krásné dřevěné betlémy z dílny Jiřího Oblůka můžete od 2. do 10. prosince v Domě dětí a mládeže v Orlové. Výstava je přístupná denně od 14 do 17 hodin. Autor je členem Českého sdružení přátel betlémů a vystavuje v tuzemsku i zahraničí.

Výstava s názvem S panenkami za historií aneb Světové dějiny očima panenky Barbie v prostorách Kulturního domu v Dolní Lutyni.
OBRAZEM: Dějiny očima Barbie. Na výstavu dorazí i Karel IV. či lady Di

FRÝDECKO-MÍSTECKO

Nový ručně vyrobený betlém bude stát od 1. do 23. prosince na Farním náměstí v Místku, doprovodí tak program Adventního městečka na přilehlém náměstí Svobody. Už tento víkend ale můžou lidé obdivovat desítky betlémů na tradiční předvánoční výstavě v Domě zahrádkářů ve Frýdlantu nad Ostravicí, v sobotu i neděli bude otevřeno od 9 do 18 hodin. Mnoho zájemců každoročně míří 26. a 27. prosince na výstavu betlémů v tiskárně Kleinwächter v Místku.

Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Žháře z Gutů nadále posuzují znalci

NOVOJIČÍNSKO

Na Novojičínsku je tradicí velká výstava betlémů, kterou pořádá již dlouhá léta místní organizace KDU-ČSL v Katolické besedě v Kopřivnici. Každoročně jsou zde k vidění desítky betlémů od papírových, přes perníkové, vyřezávané ze dřeva či dělané z těsta. Téměř pravidelně je zde možnost zhlédnout betlém, který je starý již více než sto let a zejména malé návštěvníky vždy zaujme velký pohyblivý betlém Františka Urbana z Ostravy.

„Každý rok k němu přibývá nějaká figurka. Jeho manželka je šikovná, udělá řezbářskou práci, a on je elektronik z Ostravy, tak k tomu udělá elektriku. Celé je to řízené počítačem,“ sdělil předloni pro Deník Vladimír Míček, jeden z organizátorů výstavy. Ta letos začne 7. prosince od 17 hodin a potrvá do 11. prosince. Přístupná bude každý den v době od 8 do 17 hodin.

 Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek