Pacienti v nemocnicích, klienti v chráněném bydlení i senioři v domovech, také oni se chystají volit. I když je to trochu složitější, nenechají si tuto příležitost ujít.

„Volby v naší nemocnici jsou z obecného pohledu již rutinní záležitostí. Máme vytvořenou vnitřní volební komisi, která úzce komunikuje s porubským úřadem. V předstihu máme připraveny seznamy těch voličů, kteří budou s jistotou v době konání voleb hospitalizováni a mají zájem volit," popisuje přípravy Tomáš Oborný, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava.

Vzhledem k tomu, kolik v ostravské fakultce leží pacientů, však zájem velký není. Lidé zde zřejmě mají jiné starosti. „Zpravidla se jedná jen o několik desítek lidí. Pro tyto volby máme nahlášeny asi dvě desítky pacientů voličů," doplňuje Oborný. V den voleb se, podle jeho slov, vydají pracovníci nemocnice spolu s porubskými úředníky a volební urnou na jednotlivá lůžková oddělení. Pacient může vhodit hlasovací lístek, aniž lůžko opustí.

Jen s bydlištěm v okrsku

Také hospitalizovaní pacienti s trvalým pobytem ve volebním okrsku číslo 8014, v jehož území se nachází Městská nemocnice Ostrava, mohou hlasovat do přenosné schránky, se kterou se do nemocnice dostaví členové volební komise . „Seznam těchto pacientů voličů je třeba nahlásit do 8. října do 16 hodin na odbor vnitřních věcí úřadu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, neboť uvedení voliči budou zapsáni ve výpisu ze stálého seznamu voličů pro tyto volby," uvedla mluvčí městské nemocnice Magda Otáhalová s tím, že jiní pacienti v městské nemocnici volit nemohou.

Jeden volič

K volbám mohou, a někteří toho také využívají, rovněž mentálně handicapovaní. Pokud nejsou soudně zbaveni svéprávnosti, zajišťuje jim to Listina základních práv a svobod, tak jako každému občanovi. „Chodí k volbám. A někteří pravidelně. I nyní už mají volební lístky," říká Barbora Rakošanová, vedoucí chráněného bydlení ve Vítkovicích a v Martinově, které provozuje centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek. Jak dodává, k volebním urnám zájemci míří v obvodu, kde mají trvalý pobyt. Letos se ale k volbám chystá zatím jen jeden klient chráněného bydlení ve Vítkovicích. „Ten chodí k volbám pokaždé. Už se o to zajímal," podotkla Rakošanová.

A volit budou moci i senioři v domovech. Obvykle zde příslušné obvodní úřady zajišťují přenosné volební urny. Tak je tomu například i v Domově pro seniory Iris v Mariánských Horách, který nyní obývají 104 klienti. Také zde bude přenosná volební urna k dispozici.