Svátek svatého Martina (11. listopadu) byl důležitým dnem v životě čeledínů a děveček. Tento den zpravidla většina z nich (Martínkové) měnila službu a dostávala za svou práci mzdu. Takový odchod byl důvodem k pořádné oslavě… A oslavovat můžete dosud.

Dobře vykrmená a dobře upečená. Svatomartinská husa, tedy její křídlo, stehno či husí kaldoun, by se měly alespoň jednou v tomto týdnu, kdy se slaví svátek svatého Martina, objevit na vašem talíři.

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

Masarykovo náměstí, 11. 11. od 14 - 21 hodin
Svatomartinské hody: na jediné odpoledne se náměstí promění v největší vinárnu a restauraci s husími specialitami na Moravě, žehnání mladému vínu se svatým Martinem na bílém koni.

Mercure Ostrava Center Hotel, 11. 11.
Husí foie gras s karamelizovanými jablky na opečeném toastu, Svatomartinská husa na bílém a červeném zelí s domácím žemlovým a bramborovým knedlíkem.

Imperial Hotel Ostrava, 6. - 12. 11.
Celý týden najdete na jídelníčku oblibené husí speciality, které doplníte mladým vínem;
12.11. od 11.30 - 14 hodin
Svatomartinský nedělní rodinný brunch, podávat se budou neomezeně husí speciality v tradiční i originální kuchyni.

Hospůdka U Köhlera, 6. - 17. 11.
Menu: portské víno, mandlová paštika, drůbková polévka, pečená husa s bílým a červeným zelím, houskový, karlovarský a bramborový knedlík, domácí koláč, pošírovaná hruška.

Výletní restaurace Pod věží, 10. - 12. 11.
Svatomartinské hody s ochutnávkou mladých vín.

Zámek Zábřeh, 8. - 19. 11.
Menu: husí restovaná játra se šalotkou a uzeným špekem, játra v husím sádle, husí paštika, husí vývar, pečená husa podlévaná mlékem, karlovarský knedlík a červené vinné zelí.

Slezský dvůr, Radvanice, 11. - 14. 11.
Menu: husí paštika, husí stehno s knedlíkem a zelím, svatomartinské víno.

Koliba Vratimov, 10. - 19. 11.
Menu: domácí paštika z husích jater, staročeský husí kaldoun s játrovými knedlíčky, konfitované husí stehno na rozmarýnu, červené a bílé zelí, bramborové špekové knedlíky

Restaurant Poseidon, Poruba: 8. - 11.
Svatomartinské menu: paštika z husích jater, husí kaldoun, konfitovaná husa se zelím, jablky nebo višňovou omáčkou, houbovým kubou či ořechovou omáčkou.

HogoFogo Bistro, 7. - 15. 11.
HogoFogo svatomartinská husa, menu: pomalu tažené husí stehno, dva druhy zelí s bramborovou roládou a lokšemi, paštika, husí burger.

Restaurace U Dvořáčků, 10. - 12. 11.
Svatomartinská husa.

Restaurace Zaječský vinný sklep, 8. - 18. 11.
Svatomartinské husy a kačeny.

K TÉMATU

Listopadové gurmánské hody aneb Jak husy Martina štěbetáním prozradily

Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval.

Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti.

V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier.

Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.

SVÁTEK SVATÉHO MARTINA

Patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

LEGENDY O HUSE

Je jich hodně. Podle jedné z nich se konzumuje husa na svatého Martina proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto si nyní odpykávají trest na pekáči. Jiná zase říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily.

JAK SPRÁVNĚ UPÉCT HUSU?

Ponořte ji do sádla, čímž zabráníte vysušení masa, maso pečte dlouho (klidně 8 až 12 hodin) při nízké teplotě (100 °C). Tradiční svatomartinskou husu podáváme s knedlíkem a se zelím, vyzkoušet můžete také jiné přílohy, například lokše. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly, červené či bílé zelí, mladé víno.

CO JE SVATOMARTINSKÉ VÍNO?

V Česku se smí vyrábět pouze z hroznů odrůd, které časně dozrávají Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Jako Svatomartinská označujeme první vína daného ročníku, která měla na dozrání jen několik měsíců. Svatomartinské víno může být víno bílé, červené i růžové. Mladé víno má charakteristickou lehkou barvu, silnou ovocnou vůni a svěžest v chuti. Právě chuť, buket a další vlastnosti vína napoví, jaká bude kvalita vína v daném roce celkově. Oficiálně se Svatomartinské víno u nás vyrábí od roku 2005.