VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…

9.11.2017
SDÍLEJ:

Oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spojena s upečenou husou a mladým vínem.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Svátek svatého Martina (11. listopadu) byl důležitým dnem v životě čeledínů a děveček. Tento den zpravidla většina z nich (Martínkové) měnila službu a dostávala za svou práci mzdu. Takový odchod byl důvodem k pořádné oslavě… A oslavovat můžete dosud.

Dobře vykrmená a dobře upečená. Svatomartinská husa, tedy její křídlo, stehno či husí kaldoun, by se měly alespoň jednou v tomto týdnu, kdy se slaví svátek svatého Martina, objevit na vašem talíři.

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

Masarykovo náměstí, 11. 11. od 14 - 21 hodin
Svatomartinské hody: na jediné odpoledne se náměstí promění v největší vinárnu a restauraci s husími specialitami na Moravě, žehnání mladému vínu se svatým Martinem na bílém koni.

Mercure Ostrava Center Hotel, 11. 11.
Husí foie gras s karamelizovanými jablky na opečeném toastu, Svatomartinská husa na bílém a červeném zelí s domácím žemlovým a bramborovým knedlíkem.

Imperial Hotel Ostrava, 6. - 12. 11.
Celý týden najdete na jídelníčku oblibené husí speciality, které doplníte mladým vínem;
12.11. od 11.30 - 14 hodin
Svatomartinský nedělní rodinný brunch, podávat se budou neomezeně husí speciality v tradiční i originální kuchyni.

Hospůdka U Köhlera, 6. - 17. 11.
Menu: portské víno, mandlová paštika, drůbková polévka, pečená husa s bílým a červeným zelím, houskový, karlovarský a bramborový knedlík, domácí koláč, pošírovaná hruška.

Výletní restaurace Pod věží, 10. - 12. 11.
Svatomartinské hody s ochutnávkou mladých vín.

Zámek Zábřeh, 8. - 19. 11.
Menu: husí restovaná játra se šalotkou a uzeným špekem, játra v husím sádle, husí paštika, husí vývar, pečená husa podlévaná mlékem, karlovarský knedlík a červené vinné zelí.

Slezský dvůr, Radvanice, 11. - 14. 11.
Menu: husí paštika, husí stehno s knedlíkem a zelím, svatomartinské víno.

Koliba Vratimov, 10. - 19. 11.
Menu: domácí paštika z husích jater, staročeský husí kaldoun s játrovými knedlíčky, konfitované husí stehno na rozmarýnu, červené a bílé zelí, bramborové špekové knedlíky

Restaurant Poseidon, Poruba: 8. - 11.
Svatomartinské menu: paštika z husích jater, husí kaldoun, konfitovaná husa se zelím, jablky nebo višňovou omáčkou, houbovým kubou či ořechovou omáčkou.

HogoFogo Bistro, 7. - 15. 11.
HogoFogo svatomartinská husa, menu: pomalu tažené husí stehno, dva druhy zelí s bramborovou roládou a lokšemi, paštika, husí burger.

Restaurace U Dvořáčků, 10. - 12. 11.
Svatomartinská husa.

Restaurace Zaječský vinný sklep, 8. - 18. 11.
Svatomartinské husy a kačeny.

K TÉMATU

Listopadové gurmánské hody aneb Jak husy Martina štěbetáním prozradily

Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval.

Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti.

V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier.

Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.

SVÁTEK SVATÉHO MARTINA

Patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

LEGENDY O HUSE

Je jich hodně. Podle jedné z nich se konzumuje husa na svatého Martina proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto si nyní odpykávají trest na pekáči. Jiná zase říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily.

JAK SPRÁVNĚ UPÉCT HUSU?

Ponořte ji do sádla, čímž zabráníte vysušení masa, maso pečte dlouho (klidně 8 až 12 hodin) při nízké teplotě (100 °C). Tradiční svatomartinskou husu podáváme s knedlíkem a se zelím, vyzkoušet můžete také jiné přílohy, například lokše. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly, červené či bílé zelí, mladé víno.

CO JE SVATOMARTINSKÉ VÍNO?

V Česku se smí vyrábět pouze z hroznů odrůd, které časně dozrávají Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Jako Svatomartinská označujeme první vína daného ročníku, která měla na dozrání jen několik měsíců. Svatomartinské víno může být víno bílé, červené i růžové. Mladé víno má charakteristickou lehkou barvu, silnou ovocnou vůni a svěžest v chuti. Právě chuť, buket a další vlastnosti vína napoví, jaká bude kvalita vína v daném roce celkově. Oficiálně se Svatomartinské víno u nás vyrábí od roku 2005.

Autor: Hana Porebská

9.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přijetí slovenských a českých krojovaných horníků v Bratislavě u prezidenta Andreje Kisky, na němž nechyběli zástupci z našeho regionu.
5 16

Ostrava se vykašlala na horníky. Stydí se vedení města za jeho minulost?

Ples podnikatelského klubu Czech Cool Trade Club se letos uskuteční 26. ledna od 20 hodin v Garage Restaurant Music Clubu v Ostravě-Martinově.
6

COOL ples se blíží. Soutěžte s Deníkem a vyhrajte 2 vstupenky!

Deník zve na páteční Veletrh vzdělávání v ostravském obchodním centru Futurum

Dvanáct vystavovatelů ze středních a vysokých škol z Opavy a Ostravy se představí na Veletrhu vzdělávání v ostravském OC FUTURUM.

Olympijský festival v Ostravě nabídne i Korejskou vesničku

/FOTOGALERIE/ Přesně tři týdny zbývají do startu olympijských her v korejském Pchjongčchangu a s tím se rozjede také velký projekt Olympijského festivalu Ostrava, navazující na Rio z léta 2016, který však bude mít tentokrát výrazný přesah do okolních regionů.

OBRAZEM: Ranní nehoda v Porubě. Dodávka narazila do tramvajového sloupu

/FOTOGALERIE/ V tramvajovém sloupu trolejového vedení skončil ve čtvrtek nad ránem dodávkový automobil Renault Master projíždějící Ostravou-Porubou.

Překvapení u soudu v Ostravě: univerzitní zloděj přinesl ukradený mikroskop

Kajícnému pachateli, který řádil na vídeňských vysokých školách, senát nakonec uložil podmíněný trest.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>