VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…

9.11.2017
SDÍLEJ:

Oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spojena s upečenou husou a mladým vínem.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Svátek svatého Martina (11. listopadu) byl důležitým dnem v životě čeledínů a děveček. Tento den zpravidla většina z nich (Martínkové) měnila službu a dostávala za svou práci mzdu. Takový odchod byl důvodem k pořádné oslavě… A oslavovat můžete dosud.

Dobře vykrmená a dobře upečená. Svatomartinská husa, tedy její křídlo, stehno či husí kaldoun, by se měly alespoň jednou v tomto týdnu, kdy se slaví svátek svatého Martina, objevit na vašem talíři.

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

Masarykovo náměstí, 11. 11. od 14 - 21 hodin
Svatomartinské hody: na jediné odpoledne se náměstí promění v největší vinárnu a restauraci s husími specialitami na Moravě, žehnání mladému vínu se svatým Martinem na bílém koni.

Mercure Ostrava Center Hotel, 11. 11.
Husí foie gras s karamelizovanými jablky na opečeném toastu, Svatomartinská husa na bílém a červeném zelí s domácím žemlovým a bramborovým knedlíkem.

Imperial Hotel Ostrava, 6. - 12. 11.
Celý týden najdete na jídelníčku oblibené husí speciality, které doplníte mladým vínem;
12.11. od 11.30 - 14 hodin
Svatomartinský nedělní rodinný brunch, podávat se budou neomezeně husí speciality v tradiční i originální kuchyni.

Hospůdka U Köhlera, 6. - 17. 11.
Menu: portské víno, mandlová paštika, drůbková polévka, pečená husa s bílým a červeným zelím, houskový, karlovarský a bramborový knedlík, domácí koláč, pošírovaná hruška.

Výletní restaurace Pod věží, 10. - 12. 11.
Svatomartinské hody s ochutnávkou mladých vín.

Zámek Zábřeh, 8. - 19. 11.
Menu: husí restovaná játra se šalotkou a uzeným špekem, játra v husím sádle, husí paštika, husí vývar, pečená husa podlévaná mlékem, karlovarský knedlík a červené vinné zelí.

Slezský dvůr, Radvanice, 11. - 14. 11.
Menu: husí paštika, husí stehno s knedlíkem a zelím, svatomartinské víno.

Koliba Vratimov, 10. - 19. 11.
Menu: domácí paštika z husích jater, staročeský husí kaldoun s játrovými knedlíčky, konfitované husí stehno na rozmarýnu, červené a bílé zelí, bramborové špekové knedlíky

Restaurant Poseidon, Poruba: 8. - 11.
Svatomartinské menu: paštika z husích jater, husí kaldoun, konfitovaná husa se zelím, jablky nebo višňovou omáčkou, houbovým kubou či ořechovou omáčkou.

HogoFogo Bistro, 7. - 15. 11.
HogoFogo svatomartinská husa, menu: pomalu tažené husí stehno, dva druhy zelí s bramborovou roládou a lokšemi, paštika, husí burger.

Restaurace U Dvořáčků, 10. - 12. 11.
Svatomartinská husa.

Restaurace Zaječský vinný sklep, 8. - 18. 11.
Svatomartinské husy a kačeny.

K TÉMATU

Listopadové gurmánské hody aneb Jak husy Martina štěbetáním prozradily

Svatý Martin se narodil roku 316 n.l. jako Martin Tourský. Jeho otec byl pohanský římský důstojník v římské provincii Horní Panonie, dnešním Maďarsku, a už v patnácti letech donutil Martina stát se vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval.

Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště. Pravděpodobně pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Na opuštění vojska si ale musel počkat dalších zhruba 15 let, než dosáhl důstojnické hodnosti.

V roce 372 přijal biskupský stolec v Tours, ale i přes své jmenování biskupem žil dále jako mnich v chatrči poblíž řeky Loiry, kde později vzniklo opatství Marmoutier.

Svatý Martin zemřel roku 397 v 81 letech v Candes u Tours. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.

SVÁTEK SVATÉHO MARTINA

Patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

LEGENDY O HUSE

Je jich hodně. Podle jedné z nich se konzumuje husa na svatého Martina proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto si nyní odpykávají trest na pekáči. Jiná zase říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily.

JAK SPRÁVNĚ UPÉCT HUSU?

Ponořte ji do sádla, čímž zabráníte vysušení masa, maso pečte dlouho (klidně 8 až 12 hodin) při nízké teplotě (100 °C). Tradiční svatomartinskou husu podáváme s knedlíkem a se zelím, vyzkoušet můžete také jiné přílohy, například lokše. Na svatomartinskou tabuli patří také tradiční rohlíky plněné mákem nebo povidly, červené či bílé zelí, mladé víno.

CO JE SVATOMARTINSKÉ VÍNO?

V Česku se smí vyrábět pouze z hroznů odrůd, které časně dozrávají Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Jako Svatomartinská označujeme první vína daného ročníku, která měla na dozrání jen několik měsíců. Svatomartinské víno může být víno bílé, červené i růžové. Mladé víno má charakteristickou lehkou barvu, silnou ovocnou vůni a svěžest v chuti. Právě chuť, buket a další vlastnosti vína napoví, jaká bude kvalita vína v daném roce celkově. Oficiálně se Svatomartinské víno u nás vyrábí od roku 2005.

Autor: Hana Porebská

9.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Strojírenský dělník/ce - montážní dělník/ce, zámečník/ce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Suderova 2080/12, Ostrava - Mariánské Hory, Kontakt: e-mailem prace@spojmont.com, , Jedná se o práci na montáži, sestavování z plechových kusů, sestavy podle výkresové dokumentace, práce s nářadím (např. šroubovákem, apod.)., Požadujeme manuální zručnost, čtení ve výkresové dokumentace (nutné), ochotu učit se novým věcem. , , Nabízíme:, - HPP na dobu určitou s možností prodloužení., - stravenky. Pracoviště: Spojmont ostrava s.r.o.;, Suderova, č.p. 2080, 709 00 Ostrava 9. Informace: Personalistka, .

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 14 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Operátor/ka výroby. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 27. Poznámka: Zaměstnání na dobu určitou - půl roku a poté možnost prodloužení., Vhodné i pro osoby zdravotně znevýhodněné a absolventy., , Požadujeme:, spolehlivé lidi s ochotou pracovat ve 3-směnném provozu., , Nabízíme:, Proplácení cestovného (na základě předložených jízdenek). Možnost rychlého karierního postupu na pozici mistra a vedoucího směny z důvodu absence zaměstnanců právě na těchto pozicích., , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 731 009 303 - p. Tomáš Linh Le, , Místo výkonu práce: CT Park (průmyslová zóna Hranice), ul. Olomoucká 306, 753 01 Hranice.. Pracoviště: Comfort job agency s.r.o., Stodolní, č.p. 741, 702 00 Ostrava 2. Informace: Tomáš Linh Le, +420 731 009 303.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ZZ, - pracoviště Ostrava, - práce ve výškách, - zateplování fasád, - práce se skelnou vatou, Kontakt: telefonicky 9,00 - 15,00h, osobně - každou středu od 8,00 do 11,00 na Serafinova 359/6, Ostrava. Pracoviště: Kellogg s.r.o., Serafinova, č.p. 359, 719 00 Ostrava 19. Informace: Vasyl Chonka, +420 775 405 747,775 072 709.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečník/ce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 36700 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Nabízíme práci ve stabilní firmě + benefity, Obnovy svářečských průkazu, možnost zaučení i rozšíření kvalifikace, Znalost čtení výkresů(není však podmínkou). Pracoviště: Pmb - zos s.r.o. radvanice, Krištofova, č.p. 1443, 716 00 Ostrava 16. Informace: Barbora Senftová, +420 774 729 210.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Komedie Dobrý konec všechno spraví
5

Dnes začíná ostravská část Letních shakespearovských slavností

ROZVODNĚNÁ OSTRAVICE. Na první pohled možná životu nebezpečně nevypadá, což si asi řekl i 31letý muž. Na špatný úsudek však málem doplatil nejen on, ale i jeho o 14 let starší kamarád, který jej chtěl zachránit.
3 5

Drama na rozvodněné Ostravici. Z koupání se stal boj o holý život

Zhodnocení: 17. ročník Colours of Ostrava skončil. Jaký byl?

FOTOGALERIE/ Colours of Ostrava 2018 je za námi. Co se povedlo, a kde ještě vychytat mouchy?

Marek Jankulovski: Baník musí stát na odchovancích

Jeho jmenování na post sportovního ředitele klubu udělalo fanouškům Baníku během letních prázdnin asi největší radost. 

Záchranáři ke zraněnému cyklistovi museli dojet policejním autem

Na cyklostezce u řeky Ostravice v Ostravě se v sobotu po 22. hodině srazili cyklisté, jeden z nich se vážně zranil. Muž středního věku zůstal po pádu ležet na zemi v bezvědomí a byl v přímém ohrožení života.

Kuriozita na Colours: Kabelky z recyklovaných pytlů od potravin. Z papíru!

Chtěla být šetrná k přírodě a vést k tomu i další lidi. A tak si Lucie Poubová založila módní značku, pod jejímž názvem vyrábí kabelky, batohy či psaníčka z potravinových pytlů. Papírových…

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT