Před očima doslova roste proměna zanedbané lokality v centru města, jež se rychlým tempem mění v moderní lokalitu plnou života. Od září díky studentům, nyní ještě dělníkům.

Velkou pozornost budil projekt budovy se zázemím pro sport, zdraví a technologie, který do Ostravy přinese například obor trenérství. A nejinak působí i samotná stavba.

Vizualizace koncertní síně v Ostravě.
Ostrava, město vizualizací. Kdy se těchto staveb za miliardy dočkáme?

Výrazným prvkem je venkovní schodiště do nejvyšších pater budovy, které je před dokončením, nyní na zimu však zakryté plachtou. Vede k později veřejnosti přístupné zatravněné střeše a běžeckému oválu a in-line dráze ve vnějším prstenci. Ten je v podstatě jedinou výraznější částí, která budově zatím chybí.

Na Černé louce pokračuje stavba kampusu Ostravské university, prosinec 2021 v Ostravě.Na Černé louce pokračuje stavba kampusu Ostravské university, prosinec 2021 v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Zajímavý je ale i interiér budovy. „Je zde především hala pro míčové sporty s hledištěm, gymnastický sál, posilovna, prostor pro magnetickou rezonanci, lezecké stěny,“ vyjmenovává za Ostravskou univerzitu některé z prvků skrytých za zdmi finanční manažer projektu Martin Klimánek.

Pravé úhly? Zapomeňte

Celý objekt působí masivně, a to nejen kvůli své rozloze, ale i stovkám tun vylitého betonu. Sádrokartony tvoří pouze malou část vnitřních prostor pro administrativu. Na rozdíl od vedlejšího objektu, kterým je klastr umění, kde je sádrokartonářských prací mnohonásobně víc. Vizuálně i stavebně mnohem jednodušší stavba si ale klade speciální nároky na akustiku. Všechny obvodové stěny ve zkušebnách a sálech jsou proto lichoběžné, navíc před betonovými zdmi jsou ještě vystavěné sádrokartonové předstěny vyplněné vatou.

Zdraží se v Ostravě jízdné?
Ostravská opozice volá po zdražení MHD. Město dotuje DPO 1,75 miliardy korun!

Většina průchodů je stejně jako ve sportovním objektu zatím zalepená geotextiliemi nebo zakrytá plachtami. Některé skryté přístupy jsou ale průchozí, proto si dělníci stavbu upravili po svém.

„Exit vole,“ stojí na jedné z tkanin, která je průchozí. „Bo vchod,“ nabízí vysvětlení další textilie o pár metrů dál. Je vidět, že vedle zahraniční pracovní síly je zde zastoupená i ta ryze ostravská.

Zajímavostí je také to, že v budově bude jen minimum omítek, architektonický návrh počítá ve velké míře s pohledovým betonem, a to jak vevnitř, na schodišti, tak i na fasádě.

Na Černé louce pokračuje stavba kampusu Ostravské university, prosinec 2021 v Ostravě.Na Černé louce pokračuje stavba kampusu Ostravské university, prosinec 2021 v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Jen její část bude ještě osázena hliníkovými lamelami,“ informuje Martin Klimánek, podle něhož se původní termín dokončení z ledna příštího roku posunul a hotovo by mělo být do konce jara.

I s komorním sálem

Největší zdržení znamenala kontaminovaná zemina pod stavbou, která se musela vyvézt (prodražení o desítky milionů), další pak komorní sál v klastru umění, který se měl původně za zhruba 18 milionů realizovat až následně jinou firmou, z důvodu urychlení zpožděných prací ale bude i sál realizovat konsorcium firem IMOS Brno a IPS Třinec.

Vánoční stromy z Moravskoslezského kraje, prosinec 2021.
Je tady POSLEDNÍ ŠANCE hlasovat pro nejkrásnější vánoční strom v kraji

„Jsme nyní ve fázi, kdy firma neustále upozorňuje nejen na rostoucí ceny, ale i nedostupnost materiálu, což by mohl být potenciálně další důvod zpoždění. Jinak ale zatím firmy dohodu a závazky plní,“ kvituje Klimánek férový přístup realizátora v nelehké době.

Další firma pak už s předstihem v podstatě dokončila některá venkovní hřiště s červeným tartanovým povrchem, který v okolních kulisách bláta, sněhu a naskládaného materiálu razí jako oáza v poušti. I okolí je totiž součástí stavby. Vedle stavby hřišť je v plánu i zeleň a zpevněné plochy. Na místě už ostatně stojí obrovské zásoby dlažby zakoupené dříve za výhodnější ceny.

Stavba nových budov Ostravské univerzity vychází na víc než miliardu, a to včetně podzemních garáží pod budovou sportovního zázemí, které financuje město Ostrava.

Firma IMPULS – B se stará o servis a seřízení hodin na nové radnice, 1. prosince 2021 v Ostravě. Tomáš Bachan a Martin Bachan.
Ostrava má na věži největší hodiny v Česku, jak se pečuje o dvoumetrové ručičky

„Dotace činí 95 procent, přičemž 90 procent jde z Evropské unie a pět procent od státu,“ připomněl finanční manažer projektu Martin Klimánek. Město pak má ještě navázat úpravou přilehlého nábřeží Ostravice a ve spolupráci s Moravskoslezským krajem stavbou nového přiváděcího mostu.