Po smažení kaprů zůstává nemalé množství oleje. Většina lidí ho stále vylévá do odpadního potrubí. Zadělat si tak mohou na velké problémy. A nejen oni.

Ilustrační foto
VIDEOANKETA: Co patří do bramborového salátu?

„Velké problémy v odpadní vodě způsobují oleje a tuky, které do ní velká část lidí běžně vylévá. Při smažení vánočních kaprů a řízků to platí o to víc a důsledky jsou o to horší. Tukové částice se při ochlazení shlukují, srážejí a nabalují na sebe další odpad. V potrubí vzniká odolný materiál, který je může zneprůchodnit,“ uvedl pro Deník ředitel Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Petr Grzonka s tím, že hroudy tuku v kanalizačních stokách také poškozují a ucpávají čerpadla. Dochází i ke snížení životnosti potrubí. Tuk se nalepuje na stěny potrubí stok, nastává chemická reakce a vzniklé sloučeniny urychlují korozi.

Dvory a kontejnery

Použité tuky a oleje patří do sběrných dvorů, kde je města a obce přijímají. „Řada měst a obcí v regionu je navíc velmi odpovědná a pomáhá problém řešit instalací kontejnerů pro použité jedlé oleje a tuky, které jsou dále recyklovány a využívány,“ dodal Grzonka.

Globus v Plesné.
Jak budou mít během Vánoc otevřeny obchodní řetězce na Ostravsku

Oleje a tuky přelité do PET láhve lze vyhodit do speciálního kontejneru. Nejčastěji se jedná o projekt Třídím olej (www.tridimolej.cz). Použitý olej se zbavuje nečistot a zbytkové vody. Následně je využitý pro výrobu biopaliv. Recyklují se také použité PET láhve.

Ani zátky, ani jídlo

Komplikace způsobují také zátky od lahví a jiné předměty, které na sebe v potrubí nabalují další odpady. Do kanalizace v žádném případě nepatří hygienické potřeby, jako jsou vlhčené ubrousky a tyčinky do uší, nebo textilie, které se používají při úklidu. Toaletu by si také lidé neměli plést s odpadkovým košem pro zbytky potravin a jídla.

Halda Heřmanice, 20. prosince 2023, Ostrava.
Vše o heřmanické kauze aneb Nežádoucí letošní „vánoční“ dárek pro Ostravu

„Slouží jako potrava pro hlodavce, kteří ve stokách žijí a díky dostatečnému přísunu stravy se mohou nekontrolovatelně množit. Na jaře během plošných deratizací a na podzim při ohniskových deratizacích pak musíme jejich počet eliminovat na únosnou mez,“ vysvětlil Grzonka. Podle něj patří v tomto ohledu vánočního a novoročního období k nejrizikovějším v roce.