V útulku pro nalezené psy v Ostravě-Třebovicích, který má ve své správě Městská policie Ostrava, řádí infekční onemocnění. Jak už Deník informoval, začátkem ledna zde pravděpodobně přijatá štěňata zavlekla parvovirózu.

Přestože jsou všichni psi tři dny po přijetí do útulku očkováni proti komplexu pěti onemocnění, včetně parvovirózy, zemřelo v důsledku nákazy dohromady šestatřicet psů.

„Poslední úhyn jsme krajské veterinární správě nahlásili v pátek. Uhynulo šest psů a třicet muselo být utraceno. Je mi to neskonale líto, ale jednáme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Sám jsem si o parvoviróze nastudoval mnoho materiálů," řekl včera Deníku ředitel městské policie Zdeněk Harazim.

Oslabená imunita

Ve většině případů se jednalo o štěňata do jednoho roku šesti se už nedalo pomoci a uhynula, patnáct muselo být uspáno. Vlna nákazy ale postihla i dospělé jedince a starší kusy, kteří museli být nakonec utraceni.

„Příznaky nemoci prokázali i tři pejsci starší šesti let a jedenáct psů ve věku od jednoho roku do šesti let. Přestože byli očkováni, velkou roli v tomto případě sehrála jejich oslabená imunita," dodal ředitel Harazim.

Rychlý průběh

Podle ředitele Krajské veterinární správy Severina Kaděrky má onemocnění, vyznačující se zejména silnými průjmy a zvracením, u nevakcinovaných psů rychlý průběh.

„Záleží i na tom, v jaké kondici očkovaná zvířata jsou," potvrdil slova ředitele ostravských strážníků Severin Kaděrka s tím, že do útulku mohl infekci zanést pes v inkubační době, kdy je bez příznaků, ale zároveň je už přenašečem parvovirózy.

„Všechny úhyny, o kterých rozhoduje městská veterinářka, včetně výskytu parvovirózy v útulku, jsme nahlásili krajské veterinární správě. Jeden pes, kterého si veterinární správa vytipovala, byl pitván. Výsledky pitvy potvrdily parvovirózu," dodal Zdeněk Harazim a podotkl, že v současnosti je přeléčeno už 13 psů. Pokud se už v útulku neobjeví žádné další příznaky parvovirózy, mohl by být přibližně za třináct dní znovu otevřen.