Obyvatelé strachující se o budoucnost klidné části Heřmanic ve Slezské Ostravě na straně jedné, dotčený podnikatel tvrdící, že jde o spiknutí proti němu, na straně druhé.

Tak ve stručnosti vypadá situace okolo budovy bývalé školy ve Vrbické ulici.

O co jde?

Po předešlém majiteli zůstala budova v poškozeném stavu, ten nynější ji hodlá zrekonstruovat a vytvořit z ní domov pro seniory se sesternou a lékařskou ordinací.

„Nejprve bylo potřeba zabezpečit dřevěné stropy, u nichž hrozilo zřícení. Momentálně se čeká na vyřízení příslušných povolení, aby se mohlo pokračovat v rekonstrukci. Jednou z překážek je místní kanalizace, k níž se nemohu napojit. Celý projekt jsem proto musel přepracovat a datum dokončení nedokážu určit," informuje Rostislav Mitrus, který objekt jednak vlastní a prostřednictvím své firmy Mitrustav jej jednak také renovuje.

Obavy

Lidé se ale obávají, že ve finále žádný domov pro seniory nebude, pouze další ubytovna, kterých je v širokém okolí několik.

„Také jsme tu informaci zaslechli. Lidé mají pochopitelně strach, tady je to velice klidná část. Také bychom za tmy měli obavy o tržby, kdyby tu žily nějaké pochybné existence," svěřuje se Eva Haníková, jež pracuje přes ulici v pobočce České pošty.

„Starousedlíkům by to bylo proti srsti a mně by to také vadilo," říká Jaroslav Dobrovský, který má dům se zahradou také jen pár metrů od rekonstruované budovy.

Oběť pomluv?

Šířící se znepokojivé informace o chystané ubytovně Rostislav Mitrus rezolutně odmítá. Sám sebe označil pouze za oběť pomluv.

„Nikomu nevadilo, že se v objektu scházely nepřizpůsobivé osoby z vyloučených lokalit, že z ní byly odcizeny kovové předměty a na zahradě stál nebezpečný strom. Ohledně mého podnikatelského záměru mohu sdělit, že mám v úmyslu zkrášlit vzhled obce, vytvořit z chátrajícího objektu krásný dům a důstojné bydlení pro osoby staršího věku s parkovacími místy a zahradním parčíkem. Celá tato kauza mě velice znechucuje. Vzhledem k tomu, že nemám jiné úmysly, nechápu a nikdy snad nepochopím vůči mně neustále vytvářené fámy," reaguje rozhořčený podnikatel.

Podnikatel spolupracuje

„Víme jen to, co nám sám investor sdělil na zasedání Zastupitelstva městského obvodu Slezská Ostrava dne 18. prosince 2015," uvedla Barbora Jelonková, starostka obvodu Slezská Ostrava, pod který Heřmanice spadají. „Sám se zde osobně a dobrovolně dostavil, aby objasnil svůj stavební záměr, a to přebudovat objekt na dům pro seniory. Snažil se tak vyvrátit šířící se spekulace a obavy občanů. Zdejší stavební úřad vykonal na místě také několik kontrolních prohlídek a mimo jiné shledal, že zabezpečovací stavební práce byly provedeny v rozsahu mimo nutná opatření stavebního úřadu."

Rostislav Mitrus na zasedání zastupitelstva předložil i projektovou dokumentaci, kterou nabídl také redakci Deníku.

„Proto nechápu, že zvolení zastupitelé, kteří bydlí v okolí mé nemovitosti, nekomunikují se svými voliči. Jsem občan České republiky platící daně a respektující zákony. Hledejte lepší kavku, než jsem já. Více se k této záležitosti nebudu vyjadřovat," dodává Rostislav Mitrus s tím, že je ochoten setkat se s občany, jež tyto obavy trápí. „Ale pouze z očí do očí, ne že jedna paní povídala."