Některé závěry jsou více než zajímavé. Například z nich vyplývá, že by si motoristé měli dávat velký pozor při odjezdu z nemocničních a podobných areálů.

Situace v Ostravě

Při opuštění Fakultní nemocnice Ostrava vloni havarovalo jedenadvacet motoristů. Naštěstí šlo jen o „plechařinu“ s relativně nevelkou škodou, vše se obešlo bez zranění. Příčinou bylo nevěnování se řízení, motoristé často nestačili dobrzdit.

Podobná situace nastala také u výjezdu z nákupního centra v ulici Varenské v Moravské Ostravě. Zde bouralo deset řidičů kvůli nedání přednosti v jízdě. Šest lidí utrpělo zranění.

Nejčastější místa nehod na českých silnicích
Pozor na nebezpečné nehody: Toto jsou místa, kde Češi nejčastěji bourají

Mezi častými příčinami nehod figuruje také jízda na červenou, a to především v rozsáhlých a komplikovaných křižovatkách. Jedna taková se nachází v Ostravě-Porubě. Konkrétně jde o křižovatku ulic Martinovská-Opavská-Francouzská.

Spousta řidičů do ní vjíždí i v době, kdy již z oranžové naskakuje červená. Neuvědomují si, že musejí zvládnout relativně dlouhý úsek. Navíc tudy projíždějí tramvaje, které jedou rovně i odbočují. Evidováno je jedenáct střetů, které skončily sedmi zraněními.

"Nástrahy" v okresech

Na Opavsku by si řidiči měli dávat pozor na kruhovém objezdu Nákladní-Rybářská-Oblouková, kde podle statistik ČAP došlo ke dvaceti nehodám, jež si vyžádaly devět zraněných. Příčinou je nedání přednosti. Tento „kruháč“ se tak řadí k nejrizikovějším v kraji.

Na Novojičínsku je na místě obezřetnost při jízdě po silnici I/48 u sjezdu a výjezdu na obec Palačov. Jde o místo, které prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Tomu odpovídá i příčina – nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Hlášeno je deset nehod a pět zraněných.

Mošnov - Dny NATO, ilustrační snímek.
Armáda ČR posiluje! V Mošnově vznikne obří vojenské centrum, pomáhat bude i NATO

Na Bruntálsku se řidiči musejí mít na pozoru při průjezdu zatáček mezi Zátorem a Novými Heřminovy. Tento úsek patří již řadu let mezi nejnebezpečnější v regionu. Hlavní příčinou nehod je nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Vloni zde bylo podle statistik ČAP zaznamenáno třináct nehod se třemi zraněními.

Řidiči projíždějící Karvinskem musejí být mimo jiné obezřetní v Karviné, konkrétně na jedné z největších zdejších křižovatek ulic Rudé armády a třídy 17. listopadu. Při osmi nehodách zde vloni tři lidé utrpěli zranění.

Také Frýdecko-Místecko má mnoho nebezpečných míst. Jedno se nachází u výjezdu z nákupního centra v ulici Na Blatnici ve Frýdku-Místku, kde se stalo devět nehod. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.