Vláda ve středu na žádost ministerstva kultury zrušila slib přidat ze státního rozpočtu příští rok 490 milionů na výstavbu vědecké knihovny v Ostravě. „Musím říct, že stát nepřijal definitivní stanovisko, že knihovna nebude, pouze konstatoval, že objem téměř půlmiliardy korun v rozpočtu ministerstva kultury nebude,“ uvedl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas s tím, že financování projektu poškodilo rozhodnutí kraje vzdát se na tuto stavbu evropských dotací.

Stát v současné době nemůže podle Nečase podobnou investici podpořit, argumentuje tak stejně jako ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Financování knihovny by si měl podle ministra zajistit Moravskoslezský kraj sám. Knihovna se měla původně stavět za přispění Evropské unie.

Přislíbených 600 milionů korun se ale nové vedení kraje (ČSSD a KSČM) rozhodlo použít ve zdravotnictví a školství.

Věříte, že stavba nové Moravskoslezské vědecké knihovny začne alespoň v příštích deseti letech? HLASUJTE ZDE!

Besserovi vadí také fakt, že vláda Jana Fischera o příspěvku až 490 milionů korun rozhodla necelé tři týdny před sněmovními volbami. „Nové vedení ministerstva kultury to nepovažuje za standardní krok,“ řekl nedávno mluvčí ministra Stanislav Brunclík.

Podle mluvčí krajského úřadu Šárky Vlčkové se musí celý projekt výstavby nové knihovny nyní zastavit. Peníze, které na její stavbu měly jít z krajského rozpočtu, zhruba 600 milionů korun, využijí na řešení havarijní situace současné vědecké knihovny.

Kraj se zlobí


Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) vládu středeční rozhodnutí vlády ostře zkritizoval. „Rozhodnutí vlády, které ruší slíbenou dotaci, je nutno hodnotit nejen jako další důkaz o nepřízni této vlády vůči Moravskoslezskému kraji, ale současně signalizuje, že nynější koalice vnímá závazky přijaté jejími předchůdci jako pouhý cár papíru,“ uvedl Palas.

Poukazuje na to, že se na způsobu financování dohodli s předešlou vládou. „Stávající vedení kraje hledalo a našlo úspornější variantu řešení a pro tento projekt získalo i podporu vlády premiéra Fischera,“ uvedl Palas.

Ohradil se proti tvrzení, že by za zastavení výstavby nové knihovny mohla nynější krajská koalice.

„Tento výrok je nejen v rozporu se základními fakty, ale dokonce lze použít lidové přísloví, že zloděj křičí, chyťte zloděje. Bylo to totiž vedení kraje v čele s ODS, které už v roce 2008 rozhodlo o zrušení veřejné soutěže na stavbu tohoto objektu,“ dodal. Novostavba knihovny podle návrhu brněnského ateliéru KUBA & PILAŘ architekti, přezdívaná černá kostka, má již vydané stavební povolení. Za přípravy včetně projektové dokumentace kraj zaplatí přes 56 milionů korun.