Spojení hnutí Ostravak, KSČM a ČSSD se jim nelíbí. Jak už Deník informoval, memorandum za cílem vytvoření koalice těchto tří politických uskupení už bylo podepsáno. Podle zástupců stran by koaliční smlouva mohla být podepsána už v polovině příštího týdne.

Předběžná dohoda o budoucí koalici memorandum je však podepsána a pro všechny zúčastněné je závazným aktem. Její součástí je také rozdělení křesel v radě. „Pět křesel bude mít hnutí Ostravak, tři komunisté a tři včetně primátora sociální demokraté. Předpokládáme, že koaliční smlouva bude podepsána 29. nebo 30. října příští týden," řekl lídr ČSSD Lumír Palyza.

To potvrdil také Josef Babka z KSČM. „Memorandum je základ pro vytvoření koaliční smlouvy. Podepsat bychom ji mohli 29. října. Na prvním svolaném zastupitelstvu města ji musí posvětit zastupitelé svými hlasy," doplnil Josef Babka.

Podle lídra hnutí Ostravak Lukáše Semeráka přesné rozdělení křesel není jasné. „Víme, kdo jich kolik bude mít. Rozděleny jsou i resorty. Nicméně jména, priority a cíle určí až koaliční smlouva," uzavřel Lukáš Semerák. Hnutí netrvá na postu primátora, chce však mít na starosti finance, investice, sociální oblast i zdravotnictví. 

V čele Moravské Ostravy a Přívozu stane Petra Bernfeldová

Radnici centrálního obvodu povede trojkoalice. V jejím čele bude Ostravak, ČSSD a KSČM. Dohodu o vytvoření koalice podepsala budoucí starostka Petra Bernfeldová s lídrem kandidátky KSČM Josefem Blahutou, za ČSSD byli na vyjednávání o koalici přítomni Martin Dluhoš a Lucie Feiková, jak Deníku potvrdil Josef Blahuta. Nicnetušící jednička na kandidátce sociálních demokratů Jana Vajdíková, se o vytvoření koalice dozvěděla až od redaktorky Deníku a byla velmi překvapena.

Ostrava-Jih: koalice kopíruje město

Poté, co se koaliční jednání rozjelo na velké radnici, se trojkoalice utvořila i v nejlidnatějším městském obvodě Ostrava-Jih. Tady podpisem memoranda vznikla většina složená z ČSSD, hnutí Ostravak a komunistů. „Pokud nenastane nějaká závažná skutečnost, tak by křeslo starosty mělo připadnout hnutí Ostravak, tedy mě," řekl Deníku lídr kandidátky Ostravak na Jihu Zdeněk Hübner. (jm)

Poruba: koalice jako ve městě

Komunisté, sociální demokraté a Ostravak. Koalice, která kopíruje radnici města a která by měla vést také jeden z jeho největších obvodů Porubu. Jisté to ale podle lídra ČSSD v Porubě Petra Mihálika není. „Čekáme až se nám ozvou lidé z vyjednávacího týmu, jedná se ještě o variantě, která zahrnuje hnutí ANO, ale výhodnější by pro nás byla stejná varianta jako v Ostravě. Tak by totiž došlo ke spolupráci mezi městem a obvodem. V každém případě to chci mít zítra vyřešené," uvedl včera odpoledne pro Deník Petr Mihálik.