Velmi frekventovanou silnici I/11 v pátek uzavřeli silničáři kvůli plánované opravě asfaltového povrchu. K samotné práci se však příliš neměli. Jednou mašinou sfrézovali několik desítek metrů vozovky a z pracoviště zmizeli. 

Pravý jízdní pruh je uzavřen už od Ostravy-Bartovic až na velký kruhový objezd v Havířově. Úsek je dlouhý 5 kilometrů, přičemž z něj není možné odbočit v Šenově.

V páteční odpolední špičce se kolona vozidel táhla až na úroveň ostravských hutí ArcelorMittal. Na řidiče tak čekalo nekonečných 7 kilometrů pomalého popojíždění. Někteří popsali, že úsek, který při běžném provozu projíždějí za 4 minuty, tentokrát projížděli déle než hodinu. A neměli šanci z něj vyjet. 

Kdo totiž o připravované opravě nevěděl, před dojezdem na konec kolony se to ani nedověděl. Značení oznamující práci na vozovce je totiž až dále, kde už řidičům nezbývalo nic jiného, než čekat. 

O to více frustrující bylo pro všechny řidiče, že na uzavřeném úseku se v odpoledních hodinách nepracovalo. Popojíždějící motoristé mohli spatřit jednu odstavenou frézu. Není divu, že někteří to nevydrželi a jízdou uzavřeným pravým jízdním pruhem se čekání vyhýbali. Je možné, že nepřítomní silničáři se vyhnuli nejen mnoha peprným nadávkám. 

Jen to nafoťte a zveřejněte, jací jsou silničáři pracanti. A ten, kdo tady to omezení vymyslel a schválil, ten by měl být na hodinu propuštěn. To je naprostý diletant," láteřil jeden motorista ve chvíli, kdy byl na místě redaktor Deníku. 

Silničáři selhali

Rozzlobení řidiči měli pravdu. Úsek ze Šenova do Havířova byl v pátek uzavřen zcela zbytečně. Omezení mělo platit jen v úseku, kde se pracovalo a po dobu prací.

Dá se předpokládat, že silničáři udělali velkou chybu, za kterou by měl být někdo potrestán. 

Policisté jen přihlíželi

Situaci kontrolovala i dopravní policie, která rovněž projížděla podél kolony v pravém pruhu. Do večerních hodin však žádné opatření, které by změnilo svízelnou dopravní situaci, přijato nebylo. I ve večerním mnohem slabším provozu kolona končila v křižovatce u odbočky na Šumbark. 

Policie k situaci přijala stanovisko, že není potřeba nic dělat, protože nakonec všechna vozidla úsekem přece jen projedou. "Dnes odpoledne jsme přijali oznámení řidiče k aktuální dopravní situaci v místě předmětné komunikace, kde je v důsledku prováděných prací upraven provoz do jednoho jízdního pruhu. V době dopravní špičky se v místě tvořily kolony. Komunikace je průjezdná," sdělila policejní mluvčí Gabriela Holčáková. 

Policie je přitom jedním z orgánů, které plánovanou uzavírku schvaluje a nese také za ni zodpovědnost. 

Ilustrační foto.
Motoristy čekají omezení na Ostravské ulici a 17. listopadu