„Nejvíc úsměvných zážitků z Tříkrálové sbírky máme při psaní symbolického K+M+B, tedy Kristus žehnej tomuto domu, nad dveře domácností a hlavně úřadů. Musíme si občas půjčit i žebřík, na ten se však v kostýmech špatně leze. Nevím také, čím ta futra leští, ale křídy na nich buď nedrží vůbec, nebo špatně,“ vzpomíná na své tříkrálové koledování ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

S dalšími dvěma tisíci tříčlenných skupinek koledníků v Moravskoslezském kraji půjde na koledu i letos. S ředitelem ostravské Charity Martinem Pražákem a sestrou Priscou ze Srí Lanky navštíví radnice a další instituce a poprosí o finanční dary pro potřebné lidi.

„Během loňské Tříkrálové sbírky vykoledovali charitní koledníčci v ostravsko-opavské diecézi více než jedenáct milionů korun, které pomohly potřebným u nás i v zahraničí,“ uvedl Curylo. Největší část toho, co se vybere letos, půjde podle Curyla na služby pro seniory, nemocné a handicapované lidi, podpořeny budou také služby pro lidi bez domova a v materiální nouzi, stejně jako aktivity pro děti.

V Ostravě loni šla největší část vykoledovaných peněz na rekonstrukci azylového domu svatého Františka a rekonstrukci domova pokojného stáří svatého Václava, Charita podpořila i hospic a mobilní hospicovou jednotku. Letos z výtěžku podpoří například seniory ze střediska Tereza, peníze vyčlení na přímou pomoc lidem v obtížné životní situaci v Poradně Charity Ostrava, bezdomovcům v charitním azylovém domě a noclehárně svatého Františka.

„Sbírka není jen o vybírání peněz, ale také o setkávání lidí různých generací, sdílení. Mladí lidé jdou od domu k domu, koledují ne do vlastní kapsy, ale pro druhé, kteří pomoc potřebují,“ míní ředitel ostravské Charity Martin Pražák. Tvrdí, že solidarita je nejen mezi Ostravany velká. „Lidé dávají, i když sami mají málo, nebo méně, než měli. Velmi si toho vážím,“ řekl Pražák.

Iletos bude součástí sbírky soutěž, a to o nejpovedenější tříkrálový kolednický kostým, nazvanou Králové. „Budeme vycházet ze zaslaných fotografií a hodnotit se bude jak celkový dojem, tak originalita a provedení jednotlivých kostýmů,“ přiblížil diecézní koordinátor Tříkrálové sbírky Martin Hořínek s tím, že soutěž probíhá od 1. ledna do 6. února, vítězové obdrží věcné ceny.

Mimo dar do kolednických kasiček je možné přispět také zasláním finančního příspěvku na sbírkový účet, nebo formou dárcovské SMS. Ti, kdo otevřou své peněženky, také nezůstanou zkrátka, od koledníků dostanou tříkrálový kalendářík a cukr.