Ostravská městská policie nyní zavádí preventivní opatření, která mají krádeže kol zlodějům znepříjemnit a při dopadení kolo snadno vrátit jeho původnímu majiteli. Díky dotacím z ministerstva vnitra bude poskytovat bezplatné značení kol syntetickou DNA.

Jde o netoxickou látku, která obsahuje mikrotečky se speciálním kódem. Všechny značicí sady a jejich kódy jsou uloženy v mezinárodní databázi registru forenzního identifikačního značení a také v databázi Městské policie Ostrava. Pokud policie najde odcizené kolo, je pak jednoduché, díky značení, dohledat jeho majitele.

Ani tento způsob neochrání kolo stoprocentně! Policie proto stále nabádá k důslednému zamykání jízdních kol, jako nejúčinnější prevenci krádeží. Kolo si může nechat označit každý, kdo dosáhl patnácti let. Potřebuje pouze doklad totožnosti a doklad o koupi, či jinak doložit, že se jedná o jeho kolo. Označit si můžete nechat také třeba invalidní vozík. Nejbližší termín značení je 30. července od 9 do 12 hodin v Ostravě-Hrabové.

(joj)