„Vyšlo to na čtvrtý pokus,“ řekla Veronika, která se stala iniciátorkou výzvy „Chyť ovčáka“. Důvod? Pomoci zvířeti, které žilo na ulicích obvodů Poruba a Svinov nejméně čtyři poslední měsíce, aby se mu nestalo nic špatného – přejetí autem počínaje a otravou žrádlem podaným zlými lidmi konče.

Pokus o odchyt toulavého ovčáka v ostravské vilové čtvrti. V neděli 7. listopadu odpoledne se na domluveném místě sešly dvě desítky dobrovolníků.
Chyť ovčáka: Dobrovolníci v Ostravě se snaží svépomocí odchytit toulavého psa

Nejprve potulného ovčáka sledovali, mapovali jeho zvyky. Podruhé se ho už snažili polapit, ale přeskočil jim deky. Potřetí se na obvyklém místě ukázal pozdě, asi dvacítka dobrovolníků měla sbalené sítě a rozcházela se. Před posledním pokusem ho večer nakrmili a ráno před svítáním tajně chystali zábrany.

„Lucka dovezla další sítě a v pět ráno jsme rozmístili lidi i auta, aby nebyl zbytečný hluk,“ líčila Veronika. Tulák samozřejmě nebezpečí vycítil a prchal z ulice Psohlavců směrem na pole, ovšem auta byly rychlejší. Dostižen byl v Rošického ulici u supermarketu, odkud ho zahnali k pletivům a zamotali do sítí.

„Jak zjistil, že nemá šanci, uklidnil se a nechal se sebou pracovat,“ upřesnila Veronika, amatérská kynoložka. Ani asistence strážníků z odchytu nebylo třeba. Ovčák si nechal nasadit obojek a vodítko (vyvléknout se a utéci mu však nedovolili) a skončil pod dohledem zvěrolékaře na „bezpečném místě“.

První dny vánočních trhů v centru Ostravy, Masarykovo náměstí a jeho okolí, prosinec 2020.
Podoba vánočních trhů v Ostravě: kluziště a kolo ano, rozsvícení stromu bez lidí

„Já na něj volám jednoduše Tulák, kamarádka Renča zase Bafík,“ nechala se slyšet Veronika. Lapený německý ovčák měl obvyklou konstrukci těla i zbarvení, věk okolo osmi let. Jen jeho pětadvacet kilogramů bylo poněkud málo, po delší době na ulici by potřeboval podle zachránců tak pět kilo přibrat.

„Zlatíčko…“ hodnotila nového psího kamaráda Veronika (která má doma těchto mazlíčků několik). Tulák / Bafík se docela dobře začal snášet s lidmi i zvířaty, stačí ho jen dokrmit a vykartáčovat, což je už úkol pro nové páníčky, u kterých našel pejsek nový domov.

Zachránce už také kontaktovali jiní lidé z Ostravy, kteří viděli v okolí podobné psí tuláky.