Strážníky na spáče upozornil v odpoledních hodinách náhodný svědek. Muž později nadýchal přes dvě promile alkoholu. 

„Hlídka skutečně nalezla spícího muže. Ten byl zahrabán v papírovém odpadu a přikrytý byl vlastní peřinou. Po jeho probuzení jej strážníci vyzvali, aby z kontejneru vylezl, což dobrovolně učinil,“ uvedl mluvčí ostravské městské policie Jindřich Machů s tím, že se jednalo o devětačtyřicetiletého cizince.

„Při komunikaci strážníci pojali podezření, že je pod vlivem alkoholu. Proto u něho provedli dechovou zkoušku. Přístroj ukázal 2,07 promile alkoholu,“ dodal Machů. Cizinec skončil na záchytce. O jeho dalším osudu rozhodne Policie ČR.

Baník hostí Spartu, policie nasadí drony.
Policie v Ostravě nasadí drony, dohlédnou na rizikový zápas Baníku se Spartou

Přespávání v kontejnerech může skončit i smrtí. Potvrzuje to případ z loňského listopadu, který se stal v Havířově. V lisu popelářského vozu našla smrt mladá žena, která spala pod papíry v kontejneru o obsahu 1 100 litrů. Popeláři ji neobjevili ani přes kontrolu nádoby. 

Případy z minulosti

Policisté v minulosti zaznamenali i jiné tragické případy, který se týkaly vybírání kontejnerů. Jeden z nich se odehrál v Ostravě. V časných ranních hodinách volal na tísňovou linku náhodný kolemjdoucí, že v kontejneru na textil v ulici v Moravské Ostravě je zaklíněná osoba. Chodec uvedl, že se snažil dotyčného probrat, což se mu ale nepodařilo, proto informoval policii. Záchranné složky ihned vyrazily na místo. Dvaatřicetiletému muži však již nebylo pomoci a lékař konstatoval smrt. Tělo vyprostili hasiči. Muž byl v kontejneru uvězněn několik hodin.

Strážníci se po upozornění sousedky vydali k bytu seniorky. Foto se svolením MP Ostrava
Tři dny se v bytě stařenky svítilo a hrála televize. Sousedka zavolala strážníky

Umírá se však nejen v kontejnerech na textil. Šok před několika lety zažil náhodný kolemjdoucí, který po půlnoci našel v Ostravě mrtvého muže přivřeného v kontejneru na komunální odpad. Prostřednictvím tísňové linky ihned přivolal policisty. Ti zjistili, že víko zachytilo muže v oblasti krku, zbývající část těla bezvládně visela z kontejneru.