VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koordinátor banketů a konferencí: Pracovník v hotelu není posluhovač

/ROZHOVOR/ „Jak se chová host hotelu v cizině? Je pokornější a zná dobré mravy. To v Česku většinou neplatí,“ říká Ondřej Jančár koordinátor banketů a konferencí v rozhovoru pro Deník.

13.2.2018
SDÍLEJ:

Ondřej JančárFoto: Deník

Usměvavý, pozitivní, pozorný, empatický. Setkání s Ondřejem Jančárem je vždy milé a příjemné. Jeho výklad k podávanému vínu a jeho pozorný servis vám dává pocit výjimečnosti. Koordinátora banketů a konferencí najdete v ostravském hotelu Mercure Ostrava Center. Když se všeobecně hovoří o pracovnících v hotelnictví a gastronomii, v povědomí lidí je zakódováno, že jsou vyučení v oboru nebo vystudovali střední školu s maturitou.

Ondřej Jančár je ale výjimka. Jako absolvent Vysoké školy podnikání a práva užívá před jménem titul inženýr…

"Vzal jsem to doslova z gruntu. Vyučil jsem se kuchařem-číšníkem, pak jsem si dodělal maturitu a vystudoval obor Řízení hotelového provozu. Zároveň jsem také studoval angličtinu na Slezské univerzitě v Opavě, znalosti v oblasti ekonomie a souvisejících oborů jsem si doplnil kurzem celoživotního vzdělávání a své inženýrské studium jsem úspěšně absolvoval na Vysoké škole podnikání a práva v Ostravě," říká v úvodu našeho rozhovoru.

Nemůžu se nezeptat, přece jen vaše vzdělání je na vyšší úrovni než práce, kterou děláte. Nebo se mýlím? Přece jen to není obvyklé. Proč se se svým vzděláním věnujete právě tomuto povolání?

Jsem velice rád, že se ptáte. Už mi tuto otázku kladlo několik lidí a já mám velice jasnou odpověď: Mám hotelnictví velice rád, protože kombinuje v podstatě několik různých oblastí a činností. Co se klasických komunikačních dovedností týká, naprosto klíčová je znalost cizích jazyků. Člověk také musí být i psychologem, který dokáže přizpůsobovat styl jednání typům hostů. V souvislosti s novým restauračním projektem Winestone využiji zase některé ze znalostí z oblasti marketingu a prodeje. Nutná je také kreativita.

Ovládáte angličtinu, němčinu, španělštinu. Dokonce jste spoluautorem Vícejazyčného slovníku odborné terminologie v gastronomii…

Angličtina je na prvním místě, jsem schopen plynně hovořit, němčinu jsem si vylepšil pobytem ve Švýcarsku, kde jsem pracoval v malé rodinné restauraci, můj další pobyt v Německu byl také přínosný. Slovník jsem vytvořil ve spolupráci s vyučujícím ze Slezské univerzity v Opavě a podařilo se nám jej vydat v roce 2014. Byl součástí tehdy mé absolventské práce na vyšší odborné škole a nenapadlo by mě, že se jednou vydá jako publikace. Dnes se slovník například používá jako výukový materiál na dané univerzitě. Španělsky dokážu hovořit, ale není to v úrovni mé angličtiny. Dost jsem už od svých studií na jazykové škole zapomněl.

Pracoval jste v hotelích v Německu, Švýcarsku. V čem jsou zásadně jiné než ty naše? V čem je jiný host?

Obě země mají svá specifika. Úroveň švýcarských hotelových a gastronomických služeb je velice vysoká, je to dáno historicky a také systémem nastavení, řekl bych, smysluplnějšího školství. Přesněji řečeno, rozhodující orgány vědí, o čem a jak mají rozhodovat. Host je jiný v tom, že je pokornější vůči pracovníkům hotelu a zná dobré mravy. Nebere pracovníky hotelu jako své „posluhovače“, s čímž se bohužel u nás potýká většina pracovníků v gastronomii. V zahraničí jsem se naučil větší samostatnosti, zlepšil jsem si své jazykové dovednosti a především jsem dostal větší nadhled. Naučil jsem se více naslouchat hostům, klientům.

Máte za to, že tato profese je v naší společnosti dostatečně ohodnocena? Ať už finančně, či morálně?

Pokud se někdo snaží a dokáže něco obětovat, přináší to růže. Ve všeobecné rovině ale určitě ne. Práce v hotelnictví je dosti podhodnocena a mnohdy bohužel považována za tu horší. Je nutné si uvědomit, že je to profese velice náročná především fyzicky a časově, pokud to člověk myslí vážně, a nejen jako zdroj příjmů. Samozřejmě ale existují výjimky.

Kromě toho jste absolvoval spoustu kurzů, které patří k vaší profesi. Zaujala mě Vinařská akademie či kurz o doutnících…

Víno mám velice rád a mnohdy jsem si tak při skleničce říkal, co mi asi jeho chuť připomíná… Co se týká doutníků, jsem sice nekuřák, ale doutník si někdy rád vychutnám. Není to totiž jen běžné kuřivo, ale je to umění požitku a jedinečnosti okamžiku zapálit si nějaký kvalitní. Velkou výhodou je, že je dnes snadno k dostání široká škála doutníků různých značek.

Vaše pozice v Mercure hotelu se nazývá Banqueting Coordinator, v překladu koordinátor banketů a konferencí. Co si má pod tím čtenář představit? Co je vaší náplní práce?

Jsem zodpovědný za realizaci kongresů, mítinků, banketů a dalších akcí v hotelu, jejich propagaci. Nyní jsem také pověřen společně s týmem novým restauračním projektem Winestone, který je jediný v celé České republice, a to jen u nás v hotelu Mercure Ostrava Center. Naše původní restaurace Janak restaurant & bar již neexistuje, ale je to nově Winestone. Hlavním smyslem je nabídnout hostům jedinečný gastronomický zážitek v moderním prostředí restaurace. Slovo Wine (víno) odkazuje na širokou nabídku kvalitních vín, stone (kámen) zase odkazuje na servis pokrmů, z nichž se některé podávají na speciálních břidlicových „talířích“, ve Francii zvaných les planches.

Jak vypadá váš pracovní den?

Každý den bývá trochu jiný, ale pokusím nějak zjednodušit. Ráno bývám v hotelu už před šestou hodinou, připravím s kolegy snídaně a nutně si dám espresso. Poté si zkontroluji přípravu konferenčních místností, v mezičase nějaká kancelářská práce (e-maily, komunikace s projektovým manažerem konceptu Winestone, komunikace s architekty, grafiky) a pomáhám se servisem v naší hotelové restauraci. Během odpoledních směn se také věnuji servisu vín v naší restauraci. V hotelu jsme jeden tým, který táhne za jeden provaz a pomáhá si. Baví mě komunikace s hosty, jen se mi někdy ráno dost těžko vstává.

Jaké jsou na tuto práci hlavně kladeny požadavky? Co musíte ovládat?

Člověk musí být časově flexibilní, umět zvládat stres, někdy i chaos. K tomu všemu je důležitá také rychlost, preciznost a smysl pro řád. Ovládat musím cizí jazyky, práci s pokladním systémem, základy práce s rezervačním systémem, znát funkce konferenční techniky. Musím mít znalosti z historie budovy hotelu, vědět, co se děje ve městě. Zároveň je vyžadována alespoň jakási znalost o hotelovém řetězci Accor Hotels, jehož součástí je náš hotel.

Kterého nejzajímavějšího hosta jste měl příležitost poznat osobně?

V našem hotelu bývají například často jak zahraniční, tak čeští umělci. Když jsem ale pracoval ve Švýcarsku, navštívil nás jednou s rodinou Karl-Theodor zu Guttenberg, bývalý německý ministr obrany, se svou ženou Stephanie zu Guttenberg.

Prozraďte, co vás na této práci nejvíce těší?

Když je host či klient spokojen a opakovaně se k nám vrací. Víte, říká se, že dobrý produkt je tehdy, když se nevrací onen produkt, ale zákazník. V hotelnictví bych to poupravil. Dobrá nebo kvalitní služba je pouze jen tehdy, když se opakovaně vrací spokojený klient či host.

Čím jste chtěl jako dítě být?

Pilotem letadla. Hodně na mě totiž zapůsobilo, když jsem jako malý měl možnost letět poprvé letadlem do Spojených států. Na základní škole jsem pak uvažoval o oboru, kterému se věnuji. Měl jsem touhu zkusit to.

Co neumíte, ale chtěl byste umět?

Chtěl bych se naučit další jazyky. Například francouzsky díky tomu, že pracuji pro francouzský řetězec.

Každý potřebuje občas „vypnout“. Jak si nejlépe odpočinete?

Má práce je zároveň i mým koníčkem, tak je to mnohdy velice těžké. V letních měsících rád jezdím na naši chatu na venkov, kde se věnuji lehké cyklistice a nějaké té práci na zahradě. Upřednostňuji dovolenou, která kombinuje poznávání s mým oborem. V zimě pak rád chodím s přáteli si posedět. Rád si také poslechnu dobrou hudbu.

Umíte vařit?

Vařit umím a baví mě to. Ale musím mít náladu. Tím, že pracuji v hotelu, je to komplikovanější. Člověk je obklopen množstvím různých specialit, může je degustovat, a tak se doma k plotně zrovna nehrnu.

Co a koho byste si vzal na pustý ostrov?

Z hlediska přežití by to určitě byl nůž a zápalky. Kdybych to měl brát jen tak, bylo by to nějaké dobré víno a doutník.

Je nějaké heslo, rčení, moudro, kterým se řídíte?

To první vyřkl Francouz Auguste Escoffier, kterému se říkalo Král šéfkuchařů, šéfkuchař králů. Ten řekl, že „nejúžasnější pokrmy jsou ty nejjednodušší“. Marcus Tullius Cicero zase řekl, že „praxe je nejlepší učitelka“.

KDO JE ONDŘEJ JANČÁR? Narodil se v 27. srpna 1988 v Ostravě. Absolvoval Střední školu hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD v Šilheřovicích a Vyšší odbornou školu v Opavě, obor Řízení hotelového provozu. Své další znalosti si rozšířil dvousemestrálním kurzem Ekonomika a management na Slezské univerzitě v Opavě Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné a dále vysokoškolským inženýrským studiem v oblasti ekonomika a management na Vysoké škole podnikání a práva v Ostravě. Pracoval v bývalém hotelu Polský dům v Ostravě a pro cateringovou společnost. Absolvoval odbornou stáž na Swiss School of Tourism and Hospitality (SSTH) ve Švýcarsku, kde byl zaměstnán v rodinném hotelu. Rok nato odcestoval do Německa a působil v hotelu Baltic Sport- und Ferienhotel. V současné době pracuje jako Banqueting Coordinator pověřený novým restauračním projektem Winestone v hotelu Mercure Ostrava Center. Jako externí konzultant se věnuje překladům v oboru gastronomie. Nikdy nechtěl být lékařem, a obdivuje ty, kteří se nenechají jen tak ovlivnit a mají svůj názor, který si umí obhájit. V životě se neobejde bez rodinného zázemí a přátel. Dokáže dělat kompromisy. Říká o sobě, že je přátelský, empatický a má smysl pro řád. V životě se řídí realitou a fakty, nevěří na zázraky. Má rád cestování, hudbu, posezení s přáteli. Rád si vychutná dobrou kávu (ráno si nedokáže představit bez espressa) a víno. Říká o sobě, že je požitkář. 

Autor: Hana Porebská

13.2.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 25 000 Kč Mechanici a opraváři nákladních automobilů Mechanik/čka strojírenských a lesních strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Moravská Ostrava, Kontakt e-mailem., , Preventivní kontroly a údržba strojů, vysokozdvižných vozíků, traktorů., Činnosti spojené s opravou strojů. Diagnostika závad a opravy., , Jaké znalosti a dovednosti byste měli mít:, - Vyučení v oboru - opravář/mechanik strojů, , Výhodou bude, pokud budete umět:, - Praxe v oboru vítána., - Praxe v obsluze stavebních strojů., - ŘP sk. B, C. T s praxí, oprávnění na VZV, - Manuální zručnost, samostatnost, pečlivost, spolehlivost, bezúhonnost, flexibilita., , Co vám můžeme nabídnout:, - platové ohodnocení dle praxe a zkušeností,, - závodní stravování,, - zaměstnání v kmenovém stavu,, - práci ve stabilní společnosti,, - práce na HPP ve 1 a 2 směnném provozu,, - po zapracování příspěvek k 13. a 14. platu.. Pracoviště: Ostravské opravny a strojírny, s.r.o., Na Valše, č.p. 237, 702 00 Ostrava 2. Informace: Barbora Dostálová, +420 596 172 214. Služby - Služby Ostatní služby 30 000 Kč Specialisté v oblasti kvality a certifikace systémů řízení (ISO) Specialista/tka kvality. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Ostrava , Brandlova 1243/8, Kontakt: V případě zájmu o danou pozici zasílejte své životopisy spolu, s motivačním dopisem na e-mail: kariera@rph.agel.cz, do předmětu e-mailu , uveďte název pozice "Specialista kvality", Telefonní kontakt: Ing. Lenka Molatová, personalista a mzdový účetní, +420 702 057 368, , Odborné činnosti:, V rámci oddělení kvality a řízení rizik bude pracovat pod vedení a dle pokynů představitele managementu kvality:, - Koordinace tvorby, zavádění a udržování procesů a řídící dokumentace napříč organizací, - Tvorba a revize směrnic podle standardů systému kvality, - Monitoring a reporting systému managementu kvality, - Analýza a optimalizace procesů vzhledem ke zjištěnému stavu a novým požadavkům, - Dohled nad legislativní shodou procesů a poskytovaných služeb, - Spolupráce napříč organizací při prevenci a řešení problémů, - Provádění interních auditů, účast při externích auditech, , Požadujeme:, Kvalifikační předpoklady:, - Střední nebo vysokoškolské vzdělání, - Praktická znalost systému managementu kvality dle ISO 9001 a/nebo zkušenost se zajišťováním kvality v oblasti lékárenství (zdravotnictví), - Zkušenost s prováděním interních auditů výhodou, - Uživatelská práce na PC samozřejmostí (MS Office), - Samostatnost, rozhodnost a týmový duch, - Smysl pro detail, ochota učit se novým věcem, - ŘP skupiny B, ochota k pracovním cestám (v rámci ČR), , Nabízíme:, - Zázemí silné a dynamicky se rozvíjející společnosti, - Práci v malém a přátelském kolektivu, - Moderní pracovní prostředí, - Propracovaný systém firemních benefitů (5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, penzijní a životní pojištění …), - Podpora dalšího vzdělávání a profesního růstu, - Mobilní telefon, notebook, , Platové podmínky:, - Dohodou, - Individuální přístup, nabídka zajímavého finančního ohodnocení, , Nástup:, - ihned nebo dle dohody, , Více informací o společnosti a Zásady zpracování osobních údajů při výběrovém řízení na volnou pracovní pozici najdete na, www.agel.cz popř. na repharm.agel.cz, , Benefity: 5 týdnů dovolené, stravenky, zaměstnanecké výhody, penzijní a životní pojištění.... Pracoviště: Repharm a.s., Brandlova, č.p. 1243, 702 00 Ostrava 2. Informace: Lenka Molatová, kariera@rph.agel.cz. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 16 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Výškovická 122, Ostrava - Zábřeh, Kontakt: telefonicky od 10:00 do 14:00 nebo e-mailem, , Příjemné vystupování při poskytování informacích o ubytování a ostatních službách zákazníkům včetně informacích o cenách poskytovaných služeb. Obsluha běžné kancelářské techniky (tiskárna, kopírka atd..) Požadujeme dobrou znalost PC (MS Word i Excel). Cizí jazyk výhodou, ne však podmínkou. , Nepřetržitý provoz, pracovní poměr od: 01.12.2018, mzda: až 105,-/hodina. Pracoviště: Real & hotel dmh s.r.o.;, Výškovická, č.p. 2498, 700 30 Ostrava 30. Informace: Alena Radová, +420 596 796 111. Zdravotnictví - Zdravotnictví Lékař 30 000 Kč Ostatní lékaři specialisté Lékař/ka v oboru oftalmologie. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZamK, Pracoviště: Ke Kamenině 356/15, Ostrava - Hrušov, Kontakt: osobně po předchozí domluvě na adrese pracoviště, , Požadujeme:, - odborná a zdravotní způsobilost podle zákona č. 95/2004 Sb., - praxe v oboru oftalmologie, - vstřícný přístup k pacientům, - testní bezúhonnost, - pracovitost, spolehlivost, odpovědnost, , Zaměstnanecké výhody: práce na plný pracovní úvazek v nadstandardním prostředí špičkově vybaveného pracoviště, dobré platové podmínky.. Pracoviště: Gemini oční klinika a. s., Ke Kamenině, č.p. 356, 711 00 Ostrava 11. Informace: Martin Hyroš, +420 730 873 103.

Ilustrační foto.

Pozor na medvěda, varoval ostravický obecní úřad

Ředitel školy vysvětluje rodičům, že má opravdu svázané ruce, může jen posílat hlášení na policii, sociálku… Jako řešení navrhuje tlak na poslance na změnu školského zákona.
2 3

Inkluze v praxi: Ředitel školy prosí o radu, jak dostat nezvedence pryč!

Nový termín! Po prodloužené Rudné se má jezdit v létě 2020

Ledy tají? Jednání Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), Moravskoslezského kraje a Dušana Richtára, který dostavbu klíčového tahu roky bojkotuje, prý spějí ke zdárnému konci. Spory mají utichnout do konce roku a pak hurá stavět!

Zákeřný útok zanechá následky do konce života

Když letos na jaře paní Jiřina (70 let) krátce před polednem procházela ulicí Ruskou v Ostravě-Vítkovicích, netušila, že se jí za několik sekund změní život.

Řidiči, pozor! Za nesprávné použití mlhovek hrozí i pokuta

Když mají být zapnuté, nesvítí, když jich není zapotřebí, září jako lampionový průvod. Řeč je o mlhovkách, s jejichž používáním má problémy mnoho motoristů. Zejména v tomto období smogu, mlh, deště a očekávaného sněžení jde o otázku více než aktuální.  

V Ostravě startuje cestovatelsko-hudební festival Podzimní Ozvěny

Více než 60 cestopisných přednášek z celého světa, besed, filmů, workshopů a koncertů nabídne již 17. ročník cestovatelsko-hudebního festivalu OZVĚNY, který ve čtvrtek začíná v Ostravě. Několikadenní program uzavře v pondělí 19. listopadu recitál folkové legendy Jaroslava Samsona Lenka.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT