„Chtěl bych vidět debila, kterému tak vadilo to posezení na Emě, že to musel celé rozbít a ještě to tam nechal ležet. Ruky ti zlámat, blbečku!“ uvedl na sociální síti například Lukáš Černoušek. Vandalství odsoudila spousta dalších. Upozornila i na osobu, která instalaci fotila přes auto – jež na haldě nemělo kvůli zákazu vjezdu co pohledávat – a veřejně vyhrožovala její destrukcí.

Petr Kajnar.
Politický navrátilec Kajnar: Rozšíření spalovny je výsledek loajálnosti

„Čekal jsem, že to kdosi do čtrnácti dnů podpálí… Nakonec to tam zůstalo docela dlouho a lidé si to oblíbili. Samozřejmě je mi to líto,“ konstatoval umělec Černý. Ten maketu schodiště v Nové Karolině využívaného k posezení zejména smartphonovou omladinou dělal asi týden. V rámci negalerijní prezentace umění Kukačka / Cuckoo a jako jasnou narážku na konzumní způsob života.

Zmenšené bílé schody ze dřeva, s částečným zeleným potahem, měli návštěvníci haldy Ema docela rádi.

„Rozhodně z ní byl lepší výhled, než z originálu,“ podotkl umělec, jehož cílem bylo dopřát turistům nad Ostravou i určitý komfort. Když jeho instalace padla za oběť vandalovi, byl Černý mimo město. Po návratu chce trosky odstranit, rozhodně už schodiště nemíní obnovovat.

Bohumil Pánik
Páník v Baníku skončil. Nahradí ho Kozel?
Luboš Kozel, osmačtyřicetiletý bývalý reprezentační obránce vedl naposledy na klubové úrovni Duklu Praha.
PRO FANOUŠKY BANÍKU! Kdo je Luboš Kozel?

„Na druhé straně mám radost, že jejich zničení rozpoutalo slušnou diskuzi o účelu veřejného prostoru i jeho funkcích. Včetně toho, že se na Emě porušuje zákaz vjezdu,“ poznamenal autor díla bydlící i tvořící v Ostravě sedmým rokem. Dodal, že by se nedivil, pokud si haldu či její okolí vyberou pro své projekty i jiní umělci; je podle něj úžasnou a dostupnou lokalitou zasluhující pozornost.