Po přetestování tak přibylo 16 nakažených klientů a osm zaměstnanců. Za centrum to uvedla Martina Svobodová. Ve čtvrtek hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že jedna z nakažených klientek centra zemřela.

"Vzhledem k situaci, kdy původně negativně testovaný klient byl druhý den po obdržení výsledků pozitivně testován při vyšetření v nemocnici, jsme přistoupili k přetestování primárně negativně testovaných klientů a zaměstnanců," uvedla Svobodová.

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19).
Domovu seniorů a Alzheimercentru komplikovala situaci rychlost testování vzorků

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19).
Na covid-19 zemřely dvě seniorky z ostravských domovů s nákazou

Alzheimercentrum Ostrava mělo při vypuknutí nákazy 77 klientů a 70 zaměstnanců, s nemocí covid-19 je tam tedy více než třetina osob. Svobodová dodala, že s ohledem na vysoký počet pozitivně testovaných zařízení požádalo Moravskoslezský kraj o okamžitou personální a materiální výpomoc. "Jsou potřebné zejména omyvatelné obleky, respirátory nejvyšší možné kvality FFP3 bez výdechového ventilu, jednorázové overaly, jednorázové zástěry, nanoroušky a nitrilové zdravotnické rukavice," uvedla Svobodová.

Podle ní zařízení hledá urgentně zdravotníky včetně studentů a mediků, kteří by mu byli ochotni pomoci na oddělení izolace. Zájemci se mohou hlásit na čísle 774 774 088.

Městská nemocnice Ostrava, 20. března 2020.
Patnáct zdravotníků z ostravské městské nemocnice má koronavirus
Výjezdový tým na odběr vzorků pro testy na koronavirus. Ilustrační foto
Moravskoslezský kraj hlásí k pátečnímu ránu 584 nakažených

Dalším zařízením v regionu, kde se hromadně vyskytla koronavirová nákaza, je Domov pro seniory Iris v Ostravě. Ředitel Michal Mariánek dnes řekl, že aktuálně má pozitivních 18 klientů a pět zaměstnanců, což je o jednoho pracovníka více než ve čtvrtek. Opakované testy se tam zatím neprovádějí. Podle Mariánka zařízení čeká na pokyny hygieniků.

V Moravskoslezském kraji se počet pozitivně testovaných ve čtvrtek zvýšil na 558. Z nemoci se vyléčilo dalších deset lidí, celkem už je v regionu 24 vyléčených.