„Než otevřeme, je každý den kontrola!“ nechal se slyšet provozovatel atrakcí slyšící v kolotočářské branži na přezdívku Korzár. Je mu pětasedmdesát let a na stejném místě mezi Pustkovcem a Porubou se objevil snad potřicáté, s rodinným podnikem čítajícím i pět synů a dvě dcery.

Pád kolotoče v době konání Havířovských slavností přerušil program slavností, Havířov, 3. září 2022. Foto: Michal Polák - eMPe foto (www.empefoto.cz)
Těžká nehoda kolotoče na slavnostech v Havířově, sedmnáct zraněných, včetně dětí

Zvonková dráha, autodrom, menší řetízkáč, létající lavice, klecový skat, centrifuga… nabídku v lunaparku ponechal tradiční pouťovou a ceny za vše stanovil na čtyřicet korun na osobu. Tedy s výjimkou autíček, za které se dávalo šedesát korun, ale pro dva. Plnit se mu atrakce začínaly až do pěti hodin odpoledne.

„Všechno se zapíná i vypíná ručně, obsluha je u toho neustále, nic nemá předimenzované. Otáčky ani rychlost,“ upozorňoval Korzár. S dodatkem, že počítače mu do lunaparku v žádném případě nesmí. Nikdy podle svých slov nedal dopustit na „starou školu“ včetně spouštění kapalinovým reostatem se slanou vodou.

Kotoloče Korzár v Porubě, 5. září 2022 v Ostravě.Kotoloče Korzár v Porubě, 5. září 2022 v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Zvěst o nehodě takzvané „rotační věže“ na městských slavnostech v Havířově se mezi komunitou světských obratem roznesla. „Byl to prý tři roky starý kolotoč vyrobený u nás. Co ale naděláš, když se ti poblbne počítač?“ prohlásil k tomu Korzár. Kolegu provozovatele z Orlové litoval, následky ho mohou zničit.

„Taková situace se bude těžko řešit, doplatí na to nejen majetkově, ale i nervama a navíc mu hrozí kriminál,“ pokračoval kolotočář. Na jeho atrakcích, jak zdůraznil, jistí bezpečnost kromě jednoduché obsluhy i spousta šroubů a závlaček navíc. Však také lunapark do provozuschopného stavu skládali s kumpány několik dní.

Pád kolotoče v době konání Havířovských slavností přerušil program akce, Havířov, 3. září 2022.
Havířovské slavnosti po nehodě, ne všichni měli pochopení pro konec akce

Na place mezi Pustkovcem a Porubou si Korzár naplánoval strávit jako obvykle celý týden. „Začali jsme už v pátek, sobota byla silná, v neděli chodili lidé i přes horší počasí taky. A ani dnes (v pondělí) to nevypadá zle,“ hodnotil dosavadní návštěvnost. Z ostravské štace zamíří rodinný lunapark zpátky na Frýdeckomístecko, čeká ho pouť v Kozlovicích.

ANKETA

Bojíte se teď s dětmi na kolotoče?

Kateřina Rošková, Ostrava-Poruba:

Kateřina Rošková.Kateřina Rošková.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Vždycky jsem z toho měla trošku hrůzu. I když jsem se samozřejmě taky jako malá vozívala. V případě svých dvou dětí – dneska jsou velké – jsem kolotočům ale opravdu nikdy moc nevěřila.

Barbora Satolová, Ostrava-Poruba:

Barbora Satolová.Barbora Satolová.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Syn má teprve čtyři ročky, takže ho brávám jen na ty malé, například na autíčka. Jak bude růst, budu i já obezřetnější, kam všude ho pustím. Já sama jsem chodívala na lavice i centrifugu.

Zuzana Slaná, Ostrava-Poruba:

Zuzana Slaná.Zuzana Slaná.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Jsem opatrná babička jednoho vnoučka. Budu si dávat pozor. Vždyť před lety – snad ve Frýdku-Místku – se mi dokaličila kolegyně, jak vyletěla z centrifugy. Je na vozíčku, její muž se z toho dostal.

Jana Křišťáková, Ostrava-Poruba:

Jana Křišťáková.Jana Křišťáková.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Ne, proč? Kolotoče stávají u baráku každým rokem, za ty léta jejich provozovatele trošku znám a věřím jim. Ty velké adrenalinové atrakce ale nemají. Jen klasiku: Řezítkáč, housenkovku, autodrom…

Lukáš Galeja, Ostrava-Poruba:

Lukáš Galeja.Lukáš Galeja.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Zrovna jsme s malou vysedli se zvonkové dráhy a ještě nás čekají přinejmenším labutě a autíčka, takže se nebojím. Manželka po té havířovské sobotě, pravda, ano. I když ruskému kolu by asi neodolala.