V jednadevadesátém roce existence někdejšího „obytného souboru“ postaveného vítkovickými železárnami pro jejich zaměstnance zbývá opravit pouze budova původních lázní. Jinak je opravdu se čím chlubit!

Za nejatraktivnější je na části Hrabůvky rozkládající se mezi ulicemi Závodní, Edisonova, Dvouletky a Zlepšovatelů právě její malebnost. Hlavně ve srovnání s domy z 50. let „Dvouletkami“. Zato v „Jubilejní“ je hned třiadvacet činžáků památkově chráněno.

Kolonie vybudovaná u příležitosti 100. výročí založení vítkovických železáren a 10. výročí vzniku republiky má totiž oproti ostatním na Ostravsku či Karvinsku neobvyklý půdorys, nestojí ve schematické řádkové zástavbě (finské domky tu nejsou vůbec), cihlové činžáky zdobí architektonicky nezvyklé fasády, průjezdy, průchody, věžičky.

Reprezentační ples Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy 22. února v Clarion Congress Hotelu Ostrava.
OBRAZEM: Reprezentační ples kraje a Ostravy. Premiéra se vydařila, podívejte se

„Ale zkuste si to vyfotit bez toho, aniž by lezla do záběru dopravní značka!“ konstatují místní. Prvorepublikoví stavitelé nemají ponětí o budoucím boomu automobilismu a podle toho vypadají i ulice. Trable s parkováním jsou údajně největší bolestí Jubilejní kolonie.

V té přitom do zahájení oprav v roce 2001 existují většinou obecní byty 1+1 a 2+1 obývané spoustou sociálně slabších rodin. Což po dokončení sedmi etap rekonstrukcí neplatí. „Všem jsme v průběhu prací zařídili náhradní ubytování v našem obvodě. Zpátky se zde s možností žít v novém a větším, ale dražším, vrátilo malé procento lidí,“ vzkazují z radnice Ostravy-Jihu. Ta považuje Jubilejní kolonii za klenot obvodu; v Hrabůvce, Zábřehu, Výškovicích, nemluvě už o Dubině či Bělském lese nic architektonicky zajímavějšího není!

Třetina zástavby Jubilejní kolonie je soukromá, což se odráží na jejím vzhledu. „Kdepak jednotná barva slonové kosti a bílé kávy… To je na opravených obecních domech. Soukromníci si je obložili polystyrenem, natřeli křiklavou barvou,“ poznamenávají obyvatelé.

Soutěž v pojídání chilli v Punk food, 20. února 2019 v Ostravě.
První „Chilli výzva“ v Ostravě. Zvracejte klidně na zem, vyzvali pořadatelé

Kolik jich zde bydlí, nemá radnice přesně spočítáno. Kapacitně by měla Jubilejní kolonie, kde jsou po rekonstrukci i byty 3+1, sloužit přibližně třem tisícům lidí. Do minulosti ostatně navždy patří doby, kdy v domácnostech ještě neměli koupelny a usedlíci se chodívali koupat do zdejších lázní. Právě tuto budovu, kde nyní funguje bar, chce obvod letos začít opravovat… a zřídit tam pak třeba kavárnu.

K TÉMATU

Příslušník RAF, úderník, žebrající tulák… Tři muži zcela odlišných osudů byli podle dochovaných pramenů nejznámějšími obyvateli Jubilejní kolonie.
František Novák odtud utekl před nacisty do Anglie, sloužil u královského letectva (RAF) jako letištní mechanik, po válce se sice vrátil domů, ale nakonec natrvalo odešel kvůli komunistům.
S těmi byl naopak jedna ruka Josef Kalabus, představitel tehdejšího údernického hnutí, dostal zde ostatně také nejluxusnější a nejnovější byt.
Bez střechy nad hlavou se ale mnohdy obešel tulák Švenda, občanským jménem František známá žebrající figurka potulující se svého času mezi Ostravou a Vratimovem byla troskou inteligentního člověka, jehož zajímala astronomie a matematika.

Neměnil bych, říká přistěhovalec Středoškolský pedagog Adam Svěchovský pochází z Ostravy-Jihu a prostředí Pískových dolů kde vyrostl se podle něj nedá srovnat s novým domovem v Jubilejní kolonii. „Je to nejhezčí místo, kde se dal sehnat obecní byt. Strašně se mi tady líbí, je tady božský klid a do centra nebo Poruby to mám asi deset minut autem. Na stadion dojdu pěšky,“ popisuje. Jelikož je i fandou historie, zajímá se o minulost lokality, kde žije v jednom z renovovaných činžáků v bytě 1+1. Za posledních deset let se podle něj s postupující proměnou Jubilejní kolonie k lepšímu a jejímu dalšímu zabydlování pomalu, ale jistě plní zdejší uličky stále větším počtem aut.

Obvod našel stoletou pamětnici Antonín Blažek se narodil v roce 1928, a byl tak stejně starý jako Jubilejní kolonie, kde poté žil. Coby nejstarší obyvatel a pamětník poskytl cenné vzpomínky například i autorům knihy o této lokalitě, kterou na Jihu vydali vloni u příležitosti 90. výročí jejího založení. V roce 2018 bohužel Blažek opustil tento svět. Radnice obvodu nicméně vypátrala, že ve Frýdku-Místku žije u syna stoletá paní Marie, která se do Jubilejní kolonie přistěhovala v roce 1930 ve svých jedenácti… a mohla by být dalším pramenem pro bádání kronikáře z Jihu.

Ilustrační foto.
Největší zima 20. století byla v roce 1929. V Ostravě teplota klesla na minus 38
Ilustrační foto.
Beskydy spouští nové lanovky, Jeseníky varují před ledem