V posledních týdnech, zejména v tom aktuálním, byly v kraji naočkovány už tisíce lidí, zejména zdravotníků, lidí ze sociálních služeb a nejstarších seniorů. Spolu s tím vyvstala i potřeba vakcinaci důsledně koordinovat.

Zatímco například v Olomouckém kraji tuto roli zastává Jarmila Kohoutová, primářka a vedoucí oddělení nemocniční hygieny Fakultní nemocnice Olomouc, a v Jihomoravském kraji přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa, Moravskoslezský kraj se rozhodl svěřit koordinaci očkování vedoucímu odboru zdravotnictví krajského úřadu, inženýru Pavlu Rydrychovi.
Krizi má na starost odpočátku.

Na snímku ředitel Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Jiří Havrlant při neformální setkání v Ostravě.
FNO je druhou nejoblíbenější nemocnicí v zemi

„Řešením koronavirové krize se intenzivně zabývá již od jejího samého počátku, tedy od jara minulého roku. Organizace očkování vyžaduje systémový přístup, přesnou logistiku a precizní organizaci. To vše nevyžaduje zdravotnické vzdělání, ale hlavně manažerské schopnosti na nejvyšší úrovni a perfektní znalost situace v rámci celého regionu,“ vysvětlila Deníku mluvčí kraje Nikola Birklenová, podle jakých vlastností se vybíral koordinátor v našem kraji.

Výše uvedené podmínky podle ní současný koordinátor splňuje na výbornou. Rydrych tak, coby krajský koordinátor, řídí rozvoz vakcín do jednotlivých očkovacích center, tato vakcinační místa koordinuje a zabývá se možným rozšířením očkovací sítě, do níž se jednotliví zájemci sami hlásí.

21 center stačí, 9 měst je v záloze

„Přestože v tuto chvíli je kapacita 21 očkovacích míst v kraji dostatečná, zvažujeme rozšířit očkovací centra s ohledem na rozlohu kraje a jeho kapacity do devíti měst. Jejich zřízení bude záviset na počtu vakcín, které dostaneme,“ uvedla Nikola Birklenová.

Sousedské spory v Ostravě-Michálkovicích. Majitel domu Jan Vrba.  Leden 2021.
Sousedská bitva v Ostravě. Žena ucpala muži kanál montážní pěnou, odpad se vrací

Plán rozvozu vakcín koordinátor průběžně předkládá na jednání krizového štábu kraje, jehož členové jej buďto schválí, či připomínkují. Náplní jeho práce je ale řada dalších věcí. „Zabývá se také přípravou velkokapacitního očkovacího centra na ostravské Černé louce. Řídí všeobecné praktické lékaře a lékaře pro děti a dorost v oblasti metodologie. Poskytuje podporu při problémech v řešení dodávek očkovacích látek nebo nedostatku jehel a dalšího materiálu,“ přiblížila krajská mluvčí některé další úlohy moravskoslezského koordinátora pro očkování.