Ojedinělá akce věnovaná ženám, které bojují s rakovinou, se uskuteční na konci listopadu v Hlučíně. Nese název Královny růži a klade si za cíl ukázat veřejnosti, že žena i po prodělané těžké nemoci, může být krásná.

Jedná se o netradiční benefiční módní přehlídku – na molo totiž nevystoupí profesionální modelky, ale onkologické pacientky, s vlastním příběhem a životní zkušeností.

„Ztráta vlasů, obočí a řas, oteklé a zarudlé tváře… To vše je okolí vnímáno většinou pouze jako estetický problém. Na psychiku pacienta, zvláště pak nás žen, má ale daleko větší dopad,“ říká hlavní koordinátorka Barbora Peschová z pořadatelské agentury Fatima.

Snímek z připravovaného projektu Královny růží, který si klade za cíl ukázat, že i po těžké nemoci, je žena krásná!Zdroj: Ivana Dostalová
Foto: Ivana Dostálová - snímek k připravovanému projektu Královny růží, který si klade za cíl ukázat, že i po těžké nemoci je žena krásná!

Součástí akce bude také výstava fotografií Ivany Dostálové, znázorňující ženy aktuálně v léčbě: ženu bez vlasů, bez obočí a bez make-upu. Následně pak fotografie stejné ženy, vyfotografované ve stejný den, s parukou či šátkem a krásně nalíčené.

Sochy Věry Špinarové jsou dvě. Vpravo bílá laminátová (na snímku ze sochařova archivu krátce po dokončení).
Špinarka má sochu-dvojče. Radnice ji střeží v trezoru. Co na to autor?

„Ženy mají pocit, že se jim vytrácí krása a jejich sebevědomí se tím značně snižuje,“ doplňuje její slova spoluorganizátorka Markéta Volfová, autorka knihy popisující pocit ženy, která se v jediném okamžiku stala zároveň rozvedenou matkou dospívajícího syna a onkologickou pacientkou - navíc v cizí zemi.

„My ženy máme větší tendenci, než muži se zejména v případě takto vážných nemocí uzavírat a izolovat od okolního světa, ničit své vztahy, a samotná léčba je pak náročnější,“ dodává žena, která svou knižní prvotinu, autobiografický román, vydala pod pseudonymem Marky Volf.

Benefiční přehlídka má proto nejen motivovat a inspirovat nemocné ženy, ale na upozornit jejich blízké, že věnovat pozornost estetickému vzhledu v tomto případě není marnost či povrchnost.

Jeden z předmětů věnovaný do charitativní dražby z dílny Design by Larisova Zuzana.Zdroj: Facebook.com
Jeden z předmětů věnovaný do charitativní dražby z dílny Design by Larisova Zuzana.

„Je pravda, že opravdová krása každé ženy vychází zevnitř. Z jejího sebevědomí, z její síly a její pravé ženskosti. Ale bylo by pokrytecké tvrdit, že vzhled a vnější krása v dnešní době nehrají žádnou roli! V životě mohu nastat okamžiky, kdy se vzhled stává důležitý, protože s proměnou naší tváře, jako bychom přišli o vlastní identitu. Pokud ale o sebe pečujeme, stále nám na nás záleží,“ dodává Barbora Peschová.

Z tohoto důvodu celý výtěžek benefiční přehlídky Královny růži, která se uskuteční 30. listopadu v hlučínském kulturním domě půjde na projekt onko-líčení ve spolupráci s Mary Kay. Během večera se uskuteční aukce výrobků, darovaných uměleckých děl a sponzorských darů.

V Komenského sadech neznámý vandal poničil červenou barvou Památník Rudé armády, 24. října 2019 v Ostravě.
Památník v Komenského sadech někdo postříkal červenou barvou