Jedinečná prezentace ve třech místnostech třetího patra muzea přináší ukázky toho, co zaměstnanci maďarské porcelánky Herend umí vyrobit. Manufaktura byla založena v roce 1826 a o třináct roků později ji koupil Móric Fischer a zahájil v ní výrobu porcelánu.

UMĚLECKÉ SKVOSTY

„Výstava je první v České republice. Jsme jediné muzeum, které ve svých sbírkách má exponáty z maďarské porcelánky Herend, a to již z let jejich výroby z roku 1890,“ uvedla Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea. „Tato vyhlášená maďarská porcelánka se v minulém století zúčastnila výstav v Paříži a v Londýně, a podle generálního ředitele nevynechají světové výstavy ani dnes. V roce 1851 na první světové výstavě v Londýně si anglická královna Viktorie, okouzlená motivy pivoněk s hravými motýly, objednala velkou soupravu s tímto vzorem. V modernizovaném designu podobnou soupravu dostali jako dar k svatbě princ William a Kate,“ dodala Jiřina Kábrtová.

Už při zahájení výstavy Attila Simon, současný generální ředitel porcelánky Herend, uvedl, že od zahájení výroby porcelánu se jednotlivé výrobky, ať jsou to polévkové nebo ploché jídelní talíře, talířky na zákusky, kompotové misky, polévkové mísy a další, vyrábějí ručně. Jeden bílý talíř se vyrábí dva dny a ruční malba trvá jeden den. Současná výstava přináší ukázky krásy, luxusu i elegance a rozhodně stojí za zhlédnutí.

Ara horský – mládě a dospělý jedinec.
Vzácní papoušci ary horské odchovali tři mláďata