Krematorium v Ostravě je zahlcené. Musí přidávat venkovní boxy
Předpovědi evolučního biologa Jaroslava Flegra o mrazácích na oběti čínské nákazy v ulicích nejsou daleko od pravdy, byť ten v Ostravě nemají na veřejnosti, nýbrž ve dvoře na hřbitově na „Slezské“.
„Docela reálně hrozilo, že nebudeme mít dostatečnou kapacitu skladování,“ sděluje v pondělí po poledni Ivo Furmančík, ředitel Krematoria Ostrava. Jediného zařízení uvedeného druhu v celém Moravskoslezském kraji schopného spálit až čtyřiapadesát nebožtíků denně. Tedy, osmnáct v každé ze tří jeho pecí.
„Minulý pátek jsme tohoto počtu dosáhli, pětadvacet zpopelněných bylo covidových,“ uvádí Furmančík s tím, že za dva a půl roku jeho ředitelování (a kdoví, jestli kdykoliv předtím) dosahují maximálního vytížení poprvé. Pracují i první listopadovou sobotu – kdy pohřební služby přivážejí desítku těl včetně jednoho s koronavirem.
V záloze jsou i chladicí vozy
A zatímco v neděli mají technologickou odstávku pecí, na nádvoří se zahajuje budování „samostatného chladírenského zařízení“ na dalších pětačtyřicet nebožtíků. „Splňuje všechny náležité předpisy i parametry. Už tam ukládáme,“ konstatuje ředitel. Předpokládající, že druhé listopadové pondělí jim dodají asi osmdesát těl…
Za krematoriem stojí i dva na první pohled mrazírenské kamiony a kolem nich se činí obsluha. „Ty zajišťoval krizový štáb jako zálohu, pro jistotu,“ popisuje Furmančík. Náklaďáky – na jejichž využití, jak čekají všichni nejen na „Slezské“, nedojde – zůstanou na místě do uklidnění situace. Venkovní mrazák ale asi až do března.
„Na jaře se totiž chystáme opravy, mimo jiné generálku na jedné z pecí,“ dodává ředitel krematoria s největší kapacitou v zemi. Vloni zde čtrnáctičlenný personál provádí jedenáct tisíc zpopelnění. Pec řízená automatikou spálí ostatky v průměru za šedesát sedmdesát minut. Jednou týdně pak musí dvacet hodin chladnout.