Strážník Richard Liška z Krmelína.

Sedmačtyřicetiletý strážník Richard Liška z Krmelína je jedním z těch, kdo není v krevním centru ostravské fakultní nemocnice žádným nováčkem. Za sebou má 87 bezplatných odběrů krve a letos bude za tuto příkladnou iniciativu oceněn Zlatým křížem 3. třídy Českého červeného kříže.

Proto nemohl chybět ani včera, kdy krev v ostravském krevním centru darovalo na pět desítek strážníků a zaměstnanců ostravské městské policie.

„K dárcovství mne přivedla tragická událost v rodině," vzpomíná Richard Liška na zlomový okamžik v roce 2003. „Mého otce tehdy srazilo auto a na následky zranění zemřel. V té době jsem si uvědomil, kolik je při snaze o záchranu takto zraněných lidí třeba krve a krevní plazmy. A to byl také jeden z hlavních motivů, proč jsem začal chodit pravidelně darovat krev," vysvětluje, co jej k dárcovství krve nasměrovalo.

A není v tom sám. Svým osobním příkladem přivedl do krevního centra i řadu svých známých, kteří se stali pravidelnými dárci, a také manželku. „Má za sebou 46 odběrů a loni dostala zlatou Jánského plaketu," podotkl.

Naštěstí, podle jeho slov, od oné tragické události krev nikdo v rodině nepotřeboval. Přesto chce v dárcovství pokračovat. „V souvislosti s onemocněním mé dcery chodím poměrně často do nemocnice a vidím kolem, kolik je krve potřeba," říká. Také vzhledem ke zkušenostem ze svého zaměstnání si uvědomuje, jak důležitá je to věc a doufá, že svým příkladem motivuje i mladší kolegy.

Drahocená krev nejenom pro Ostravu

Krevní centrum v ostravské fakultní nemocnici patří mezi největší v republice. Zároveň je krizovým centrem pro spádovou oblast Moravskoslezského kraje. Zásobuje tak krví zdravotnická zařízení nejen v krajském městě, ale i v širokém okolí. Denně odsud vyexpedují v průměru sto krevních vaků. Právě nadcházející léto patří k „nejkritičtějším" obdobím, protože letní měsíce bývají tradičně spojeny s velkou úrazovostí.

„Nejnáročnější jsou na krev všechny život ohrožující úrazy, ale také například komplikované porody. V rámci rozsáhlého polytraumatu lze spotřebovat i několik desítek krevních konzerv, než dojde ke stabilizaci pacienta," říká Tomáš Oborný, mluvčí ostravské fakultní nemocnice.

Podle Naděždy Kalužové z krevního centra nyní evidují zhruba 13,5 tisíce stálých dárců. „Největší poptávka je po krevní skupině 0 Rh. Je univerzální a u populace se vyskytuje málo," vysvětlila.

Dárcem se může stát každý mezi 18 a 65 lety věku, kdo váží přes 50 kilogramů a je zdráv. Ročně jich nově přichází kolem 1300.

Dárci mají i svůj svátek. Světový den dárců krve připadá na tuto sobotu 14. června.