VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři a číšníci skládali zkoušky

OSTRAVA - Udělat například omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché. Budoucí kuchaři, číšníci a cukráři to už umějí V rámci závěrečných praktických zkoušek více než dvě stovky budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předváděly na SOU společného stravování v Hrabůvce své kulinářské umění.

5.6.2007
SDÍLEJ:

Udělat omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Nejrozmanitějšími vůněmi, při nichž se sbíhaly sliny na jazyku, to v pondělí 4. června vonělo v prostorách Střední odborné školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. V rámci svých závěrečných praktických zkoušek zde 219 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předvádělo své kulinářské umění.

Než začali žáci svůj pokrm připravovat, vylosovali si jedno ze čtyř zadaných témat. Letos měli na výběr české tradice, výročí firmy, evropské regiony a propagaci školy a oboru.

O tom, že to neměli nijak snadné, svědčil i fakt, že svou práci museli obhájit před komisí v cizím jazyce. Pokrm, který připravili, museli také naservírovat a vytvořit pro něj výseč tabule.

Střední škola společného stravování se i letos zapojila do projektu Kvalita I, jenž má ověřit znalosti žáků tříletých učebních oborů na základě jednotného zadání závěrečnýchzkoušek.

„Tento projekt usiluje o vyšší objektivitu hodnocení a jeho sjednocení, srovnání výsledků v různých školách a zkvalitnění obsahu zkoušek,“ řeklazástupkyněředitele školyDanušeNováčkovás tím, že při přípravě zkoušek školy vzájemně spolupracovaly.

Pod přísným dohledem pedagogů a odborníků se včera ocitl i osmnáctiletý Lukáš Gurbovič z Ostravy. Jako téma si vybral české tradice. „Připravoval jsem novoroční večeři. Jako aperitiv jsem zvolil míchaný nápoj složený z martini, vodky a citronové šťávy. Následoval předkrm, konkrétně košíček z ledového salátu s krabími tyčinkami a chřestem, přelitý sýrovým dresinkem. Jako hlavní chod jsem připravil mandlové medailonky s pepřovou omáčkou a bramborovými princeskami,“ prozradil Lukáš.

„Velký důraz klademe na zážitkovou gastronomii. Host si totiž rád vychutná i pohledem přípravu svého nápoje, pokrmu či dezertu. Poučí se také o nových trendech a při netradičním a slavnostním stolování se cítí jistě příjemně, což má bezesporu vliv na ten pravý chuťový zážitek,“ prozradila Schwarzová.

5.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Modelka by podle nepravomocného verdiktu měla za mřížemi strávit pět a půl roku.
2 6

Konec modelky: chtěla slávu, skončila ve vězení

Masarykovo náměstí před více než sto lety na historickém kalendáři Moravské Ostravy pro rok 2018.
2 9

Historické kalendáře. Nový trend v ostravských obvodech

Mikulášska nadílka z Ostravy pro Ukrajinu: Děti sní také o bundách a botách

/FOTOGALERIE/ Třetí letošní cesta čeká Veroniku Mechovou na jediné místo v Evropě, kde se ještě válčí. Absolventka teologie v Olomouci a charitní pracovnice v Ostravě poveze dárky chudým rodinám i handicapovaným.

Představujeme prvňáčky ze základní školy ve Velké Polomi

Deník přináší další díl seriálu Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím představujeme tabla jednotlivých prvních tříd základních škol Ostravska, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. 

Jan Kudlička: Je skvělé, že tak prestižní akce bude doma

/ROZHOVOR/ Atletický Kontinentální pohár je jen pro vyvolené. A mezi nimi by byl rád i Jan Kudlička. Devětadvacetiletému českému tyčkaři navíc dělá ohromnou radost, že se příští rok v září obrovská sportovní událost uskuteční pro něj takřka doma, nedaleko od Opavy, svého rodiště.

Tomáš Ostarek: Chci, aby fungovalo propojení mládeže s prvním týmem

/ROZHOVOR/ Bez problémů dokončit sezonu a připravit se na tu příští. Takový je první cíl nového šéfa basketbalového klubu NH Ostrava Tomáše Ostarka, který před třemi týdny nahradil dlouholetého prezidenta a bývalého hráče Nové huti Ladislava Kudelu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT