Uvařit toto čtyřchodové menu spolu s prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů Miroslavem Kubcem si mohli vyzkoušet zájemci o obor kuchař na AHOLu Střední škole gastronomie, turismu a lázeňství v Ostravě na dni otevřených dveří.
Zatímco Miroslav Kubec, držitel nejvyšššího kuchařského ocenění v zemi Kříže svatého Vavřince ochutnával svou vlastní testovací lžičkou, kterou nosí stále u sebe, studenti Jakub, Aneta, Lucie, Jiří a Dominik krájeli, strouhali, pekli a míchali, aby na závěr svého kulinářského snažení sklidili od přítomných obrovský potlesk.
A jak dnešní gastronomii vnímá Miroslav Kubec, který vařil pro prezidenty Václava Havla i Baracka Obamu, skupinu Rolling Stones, zpěváky Michaela Jacksona či Luciana Pavarottiho? Pro koho to bylo nejtěžší?
„Pro nikoho. Hlídá vás a sleduje spousta lidí. Barack Obama měl s sebou svého kuchaře. Ale ten nakonec nevařil, jen přišel ochutnat, vůbec neviděl, jak jsme jídlo připravovali. Cítíte velkou zodpovědnost. Ale je stejná, jakou máte vůči jiným strávníkům."
Sám se pro kuchařinu rozhodl v šesté třídě. „Mrzí mě, že z dvaceti vyučených kuchařů zůstanou u řemesla třeba jen dva," říká. A recept? „Lidé, kteří už se gastronomii nevěnují naplno, ale mají zkušenosti, by měli mít možnost předávat je žákům ve školách. V zemi je pro kuchaře, cukráře a číšníky 150 odborných škol. Je nemožné sehnat pro všechny mistry oboru navíc s pedagogickým vzděláním," uzavírá Kubec.