Už jste si někdy u cesty takový nákup pořídili, nebo o tom uvažujete? Nebo máte obavu, abyste se nespálili a nenakoupili si něco, z čeho vám bude případně špatně? Kontrolu zmíněného prodeje má na starost Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

„Naši inspektoři kontrolují tento typ sezonního prodeje čerstvého ovoce, zeleniny i dalšího sortimentu, jako například čerstvých sbíraných hub, pravidelně a systematicky. Znají typická místa těchto sezonních prodejců, a mohou je tak pravidelně kontrolovat. Kontrola se tak netýká pouze venkovního stánkového prodeje na tržnicích, ale i venkovního prodeje mimo organizovaná prodejní místa,“ říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Lidé v Ostravě-Porubě ve středu 10. července 2019 opět stáli frontu kvůli vstupenkám na koncert Jarka Nohavici.
OBRAZEM: Nohavica je tahák, na vstupenky se opět dlouho stálo ve frontách

Pracovníci inspekce tak dohlížejí na dodržování hygienických předpisů a stav nabízeného zboží. Zjišťují i to, zda je chráněno před vlivy okolního prostředí – prachu, ostrého slunce, odpady a dalšími. Kontrolují také, jestli nejsou plody zasažené plísní nebo hnilobou.

„U čerstvých sbíraných hub inspektoři prověřují jejich stav a rovněž to, zda je prodejce vybaven povolením dokládajícím jeho znalost hub a důslednou schopnost rozlišit houby jedlé a nejedlé. Všichni prodejci čerstvých, volně rostoucích hub musí mít platné osvědčení o složení ústní a písemné zkoušky na příslušné krajské hygienické stanici,“ dodává mluvčí SZPI.

Předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska (SOS MaS) Marcela Reichelová upozorňuje, že zmíněné osvědčení chybí nejčastěji právě prodejcům hub, kteří své zboží nabízejí právě přímo u lesů a podél silnic. „U takových prodejců bychom měli být opravdu obezřetní. Pokud vám prodejce platné osvědčení neukáže, raději houby nekupujte!“ doporučuje šéfka obránců spotřebitelů.

Zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách.
Migrující Afghánci, kteří se skrývali v kamionu, zamířili do Vyšních Lhot

Podle mluvčího potravinářské inspekce se v řadě parametrů spotřebitel musí spolehnout na činnost dozorových orgánů. „Například nadlimitní přítomnost pesticidů na ovoci nelze zjistit bez sofistikované techniky. Doporučuji proto sledovat web potravinynapranyri.cz a szpi.gov.cz, kde průběžně zveřejňujeme výsledky kontrol,“ doporučuje Pavel Kopřiva.

K TÉMATU

Co sledovat při nákupu ovoce od prodejců u silnic:
- celkovou kulturu prodeje (hygienu)
- stav zboží
- přítomnost všech povinných údajů o zboží, orientovanost prodejce v problematice prodávaného zboží
-dobrým ukazatelem je i ochota personálu ukázat například doklad o původu zboží zákazníkovi, přestože tuto povinnost prodejce před spotřebitelem nemá (má ji vůči inspektorovi SZPI).

Rady při nákupu hub:
-čerstvé houby, volně rostoucí i čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot
-houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké
-mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm
-loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků
-u volně rostoucích hub má prodávající povinnost uvést český název prodávaných hub a datum jejich sběru. Musí být také uvedena doba použitelnosti, která je v tomto případě pouhé tři dny od data sběru.

Zdroj: SOS MaS