Situace zůstává nejhorší ve Věřňovicích na Karvinsku. Naměřené hodnoty tam stále překračují limity víc než trojnásobně. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ). Pro oblast Ostravska, Karvinska a částečně i Frýdecko-Místecka dál platí smogová situace, kterou meteorologové vyhlásili ve čtvrtek.

Ještě ve čtvrtek naměřené hodnoty imisní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, překračovaly na všech 15 měřicích stanicích v kraji. Dnes ráno byly hodnoty na třech místech hluboce podlimitní. Téměř čistý vzduch dýchají už obyvatelé Opavy, Třince a Studénky. Nejhorší situace zůstává v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku. V metru krychlovém vzduchu tamní stanice naměřila 186 mikrogramů prachu.

Vyhlášení smogové situace varuje před možným vyhlášením signálu regulace. Při něm už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Meteorologové žádají řidiče aut, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích polétavého prachu a oxidu dusičitého.

Ovzduší ve Slezsku a na severní Moravě patří k nejhorším v České republice i v Evropě. Situace bývá nejhorší na podzim a v zimě.