Festival Ladná Čeladná již tradičně v pátek i v sobotu návštěvníkům, které neodradil ani déšť, nabídl nejen pestrý hudební program, ale i zábavu zaměřenou především na rodiny s dětmi. A zatímco v sobotu kultovní skupina z Valašského Meziříčí Mňaga a Žďorp jednoznačně přilákala k hlavní scéně nejvíce návštěvníků, vrcholem prvního dne byl koncert skupiny Čechomor. 

„Kapela měla v Čeladné vystoupit již v roce 2020, avšak tento ročník byl kvůli koronavirovým opatřením zrušen. Společný termín s kapelou jsme našli až letos, o dva roky později. A dle ohlasů bylo vidět, že čekání stálo za to,“ popsal ředitel festivalu Ladná Čeladná Jindřich Vaněk. Hudebníky Čechomoru na pódiu doprovodila skupina Hands Dance, která se věnuje uměleckému tlumočení do znakového jazyka.

První den festivalu Ladná Čeladná v Beskydech, 5.8.2022
Ladná Čeladná začala, co nabízí? Návštěvníci "fasovali" klobouky i vějíře

Oba festivalové dny nabídly bohatý program. V pátek návštěvníky potěšila také kapely Nerez se zpěvačkou Lucií Šoralovou a The Silver Spoons, v sobotu to byly kromě Mňágy a Žďorp skupiny Sto zvířat či Kašpárek v rohlíku. Pořadatelé kromě hudebních vystoupení mysleli i na další zábavu - zájem byl například o divadelní představení, či workshop s tanečníkem Janem Onderem. 

„Letošní ročník hodnotíme jako mimořádně povedený, a to i navzdory počasí, které nám druhý den tolik nepřálo. Máme radost i z toho, že si cestu na Ladnou Čeladnou více než v dřívějších lete našli přespolní návštěvníci, což bylo znát ve festivalovém kempu, jehož kapacitu jsme dvakrát navyšovali,“ zhodnotil festival šéf Jindřich Vaněk.

 Fotogalerie z prvního dne, krátce po otevření bran festivalu návštěvníkům:

Festival uvedl celkem 15 koncertů a kromě legendárních kapel měli místo v line-upu také mladé kapely, které však za dobu svého působení stihly posbírat řadu hudebních ocenění. Je to například Michal Horák, jenž získal Českého slavíka v kategorii Objev roku 2021, nebo Kateřina Marie Tichá, která se stala Objevem roku 2021 v hudebních cenách Anděl, a na Ladné Čeladné vystoupila v doprovodu oblíbené frýdecko-místecké kapely Bandjeez.

Čechomor.
Čechomor, Mňága a Žďorp, Sto zvířat a další, Ladná Čeladná startuje v pátek

"Návštěvníci letos zažili, co se týče počasí, oba extrémy. Pátek byl tropický, a tak ocenili stín v areálu i možnost vykoupat se v řece Čeladenka, která je z areálu přístupná přes oblázkovou pláž. S příchodem večera teplota příjemně klesla a koncerty hlavních hvězd si mohli lidé naplno užít," dodala na závěr Michaela Vávrová, mluvčí festivalu.

Příští - osmý - ročník Ladné Čeladné se uskuteční v termínu 4. a 5. srpna 2023.

Denisa Rudinská