Čtyři a půl měsíce, to prohlašují ještě v létě Ostravské komunikace (OK) o opravě a tím pádem potřebné uzavírce lávky pro chodce a cyklisty přes Rudnou ulici v Zábřehu. Teď ale posílá tato společnost na úřad obvodu Jih oznámení o prodloužení prací a požaduje rychlé zveřejnění, aby se „v co největší míře předešlo negativním reakcím“.

Osada Červený kříž v Ostravě. Ilustrační foto.
Ostravské ghetto Červený kříž: městský obvod uložil pokutu 3,84 milionu korun!

Pozdě! „Paráda, jak se má dostat mamča s kočárkem ze Zábřehu na SNP… Když na výjezdu z Rudné na Plzeňskou chybí přechody pro chodce, které tam kdysi bývaly? Má přebíhat mezi auty, nebo co, to si snad děláte p…l, ne? Kde soudruzi udělali chybu?“ uvádí Barbara Sečkárová. A není sama, kdo se zlobí, přičemž nejvíce to odnáší právě obvod.

„Chápu že tam nelítá starosta s helmou na hlavě, ale zajímalo by mne, jak k tomu došlo. Proc tam nestojí dřevěná konstrukce hned vedle? A dostala firma za nedodržení termínu sankce?“ lamentuje Jan Kupka. Další nespokojení poukazují na příjemný (pro stavaře příhodný) podzim. A dodávají, aby se nezapomínalo na slavnostní otevření a šampaňské…

SUEZ Využití zdrojů, a.s. - spalovna odpadů v Ostravě. Ilustrační foto.
Nejbližší sousedé spalovny: Chceme mít poslední slovo, zažalujeme stát!

Lávka s označením OV-322L už stojí pěkná a nová, bezpečnostní prvky jsou na místě. Jenže jí chybí takzvaná pochůzí izolace, tedy protiskluzová ochrana mostní konstrukce před vlivy počasí, údržby i běžného užívání. „Pro její realizaci již není vhodné technologické období,“ píše Miloš Novák, místopředseda představenstva OK, ve zprávě pro radnici Jihu.

Firma zajišťující tuto zakázku pro město omlouvá trable s opravou zábřežské lávky potřebou překládání různých kabelů pod Rudnou ulicí a navíc „procesnímu zdržení s uzavíráním smluv pro realizaci přeložek“. Po postavení konstrukce sice probíhá mostní prohlídka, ale ta zjišťuje závadu a otevření zakazuje. Bez pochůzí izolace tak nebude žádná kolaudace!

Spojka nad Rudnou ulicí u průmyslové školy zůstává uzavřena a zabezpečena. Obvod ale jedná se stavaři, zdali ji zpřístupní dříve. „Termín jejího otevření před 30. dubnem 2020 závisí na vhodných klimatických podmínkách v příštím roku. O ukončení všech prací i zahájení provozu budeme informovat!“ vzkazuje Zdeněk Hűbner coby místostarosta Jihu.