Každý rok odhalí lékaři v Česku rakovinu u zhruba 80 tisíc pacientů a přes 27 tisíc lidí ročně na zhoubný nádor zemře. Znamená to, že každých dvacet minut u nás umírá jeden člověk na rakovinu. Prevence by přitom mohla mnoha těmto úmrtím předejít.

„Šance na vyléčení je u pacientů se zhoubnými nádory o to větší, čím dříve se podaří onemocnění odhalit," říká Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Právě tato pojišťovna vydává ročně na léčbu svých klientů s rakovinou více než 11 miliard korun.

„Nejvyšší díl z této částky vyžaduje péče o klienty se zhoubnými nádory trávicího ústrojí. Loni to bylo přes 2,7 miliardy korun. Nejvíce pacientů v tomtéž roce ale podstupovalo léčbu rakoviny kůže. Více než 61 tisíc," upřesňuje.

S rakovinou se také léčilo více než 38 tisíc pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), to je 3,17 procenta z celkového počtu jejích pojištěnců.

„Zhoubné onemocnění mělo více než 21 tisíc žen a 17 tisíc mužů. Dvěma nejčastějšími diagnózami v roce 2014 byly zhoubný novotvar prsu a jiný zhoubný novotvar kůže," říká Elenka Mazurová, mluvčí ČPZP.

Cílí na prevenci

To je také důvod, proč se pojišťovny více zaměřují mimo jiné právě na prevenci onkologických onemocnění.

Kromě stávajícího příspěvku na vyšetření znamének bude například VZP od letošního roku přispívat také na odvykání kouření.

„Snad málokdo pochybuje o tom, že tento zlozvyk je často jednou z příčin vzniku zhoubných nádorů dýchacího ústrojí. V roce 2013 se s rakovinou těchto orgánů léčilo bezmála 17 tisíc klientů VZP a náklady na péči o ně přesáhly tři čtvrtě miliardy korun," doplnil Tichý. Jak podotkl, další novinkou, kterou VZP teprve chystá, je příspěvek na preventivní prohlídku prostaty.

Dopis k narozeninám

V rámci projektu adresného zvaní navíc VZP pozvala v loňském roce dopisem 1,2 milionu svých klientů na preventivní prohlídky.

„Díky této akci se loni zvýšila účast na preventivním vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku o 26 procent oproti roku 2013. O 5,5 procenta přibylo i žen, které si nechaly vyšetřit prsa na mamografu," uvedl Tichý.

Podle jeho slov i letos VZP znovu obešle dopisem všechny ty klienty, které už na prohlídku pozvala loni, ale oni přesto nepřišli. Jen v lednu tak už rozeslali dalších 177 tisíc opakovaných pozvánek.

Od zdravotní pojišťovny mohou lístek k narozeninám očekávat i pojištěnci ČPZP, kteří na první pozvánku k preventivnímu vyšetření nereagovali. Jen v Moravskoslezském kraji tato pojišťovna odeslala v roce 2014 přes 84 tisíc dopisů s pozvánkou na preventivní vyšetření.

„Na vyšetření kolorekta se dostavilo necelých 21 procent obeslaných pojištěnců. Na preventivní vyšetření děložního čípku necelých 17 procent a na mamografii něco přes 17 procent obeslaných pojištěnců," doplnila Elenka Mazurová.