Po půlhodince povídání s uměleckým řezbářem Adamem Bakošem ze Slovenska a zástupkyní pořadatelů akce Ditou Korčák Hrtusovou zjišťuji, že má původní představa o tom, jak sochy vznikají, byla od skutečnosti dost daleko.

Například led. Ten nevzniká tak, že se nechá na vrcholu Pusteven zamrznout pár sudů či nádob s vodou, ale vyrábějí jej na zakázku v opavských mrazírnách Bidfood.

„Připravuje se už od září. Pro jeho přípravu se používá destilovaná voda, do které se přidá velmi malé množství chemické přísady. Díky ní je led čirý a také se při řezání a dalších úpravách tolik neláme. Zmrazit jednu kostku ledu trvá zhruba tři dny,“ vysvětluje Dita Korčák Hrtusová s tím, že dříve opracovávali řezbáři na Pustevnách kolem šesti tun ledu. Loni to už bylo tun třicet a letos už je na Pustevnách 28 tun ledu a kvůli „teplému počasí“ bude z Opavy dovezeno dalších 14 tun. Ty využijí řezbáři při dopracovávání svých děl v příštím týdnu.

„Ty teploty, které šplhají hodně nad nulu, nám vůbec nesvědčí. Řezbářům se v takových podmínkách špatně pracuje. Například, když jednotlivé kostky ledu dávají k sobě, dělá se to v mrazu tak, že se kostky polijí vodou a pak se mrazem přilepí. Když jsou teploty delší dobu nad nulou, tak to nefunguje,“ vysvětluje dále Dita Korčák Hrtusová.

Dodává také, že kostky ledu jsou zmrazeny na teplotu minus 18° Celsia.

„Hrubá práce na přípravě sochy trvá asi dva dny. Každá kostka je pečlivě ořezána formátovací pilou. Pak si každý řezbář si připraví stěnu a připraví si spoje. Takže taková ta hrubá práce trvá dva dny. Až pak je možné začít z připravených kvádrů vyřezávat tvary jednotlivých soch,“ popisuje práci uměleckých řezbářů Dita Korčák Hrtusová.

Letošním festivalem se prolíná téma návratu do minulosti v různých podobách. Ve stanu tak návštěvníci první lednový víkend mohli obdivovat mamuta, šavlozubého tygra či obřího medvěda.

Akce ledové sochy se koná na Pustevnách už dvacátým rokem. Zájemci budou moci ledové sochy obdivovat i o následujících dvou lednových víkendech. Garantem celé akce je umělecký řezbář Jan Paďour. Ten je členem týmu řezbářů, kteří reprezentovali v květnu loňského roku naši republiku na prestižním Husky Cupu v Německu.