Místní lidé argumentují obavami o životní prostředí tak jako společnost Lesy ČR, která zde chce brzy vpustit dřevorubce.

Část obyvatel Pikartské ulice je proti, magistrát s tím ale souhlasí a lesníci to považují za nutnost.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Les za našimi parcelami se nachází v jedné z nejvíce znečištěných evropských lokalit a představuje přirozenou bariéru před exhalacemi z průmyslového podniku v Kunčicích, které mají nepříznivé vlivy na zdraví obyvatel. Zachování porostu je v zájmu nejen nás a naší rodiny, ale i sousedů a vlastně všech Ostravanů," uvádí zubařka Blažena Petzlová. Ta se synem Martinem, taktéž lékařem, sepsala proti kácení stížnost.

Lesy ČR chystají aukci Vysoké náklady na těžbu i přiblížení dřeva, které má navíc nízkou prodejní hodnotu, nutí společnost Lesy ČR v případě pozemku ve Slezské Ostravě přistoupit k aukci. „Do té se může přihlásit firma, která porost vytěží, upraví pro budoucí zalesnění a dřevo prodá," upřesnila mluvčí lesníků Eva Jouklová. Zda bude aukce úspěšná, podle ní záleží též na klimatických podmínkách a aktuálním zájmu trhu. Může se ale stát, že se do ní žádní dřevorubci nepřihlásí.

ČTĚTE TAKÉ:  Nad využitím lukrativního pozemku u Trojhalí visí otazníky

V té navíc vyslovili domněnku, zda nemá na těžbě dřeva osobní zájem jeden ze sousedů (pracovník lesní správy dobře obeznámený se záměry v uvedené lokalitě). „Může to být iniciováno s cílem zisku z prodeje dřeva," míní odpůrci kácení. Pouze prořezání porostu staršího než většina zdejších obyvatel i zástavby by jim nicméně nevadilo.

„My odmítáme tak devastující zásah. Měli by vzít v úvahu lidi i zvířata," říkají.

Eva Jouklová z Lesů ČR vysvětluje, že „každý hospodářský les je nutné po čase obnovit". Tedy vykácet a opět zalesnit. Na řečeném pozemku ve Slezské je smíšený porost starý až pětaosmdesát let.

„Převažují zde břízy a olše, což jsou krátkodobé dřeviny. Hrozí jim přestárnutí a mohly by v tomto případě ohrozit sousední zahrady," popisuje Jouklová.

Ekologické argumenty vyvrací tvrzením, že les sice čistí vzduch ale to pouze tehdy, když je zdravý a roste.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Železniční zastávka pod okny? Ne!

„U starých a přestárlých dřevin se tato schopnost logicky snižuje. I proto nyní začínáme s obnovou lesa. Bude probíhat postupně během dalších třiceti let," dodal s tím, že Lesy ČR vypíší zřejmě v červnu aukci na těžbu dřeva. Nové stromy by zde chtěly vysadit už příští rok na jaře.

Stížnost kvůli plánovanému kácení prověřili „na místě" pracovníci odboru ochrany životního prostředí z ostravského magistrátu.

„Je nám líto, že nemůžeme podávat příznivější informaci, ale vlastník lesa zde má v souladu s lesním zákonem právo porost těžit. Žádný orgán státní správy není oprávněn ho v tomto právu omezit," napsal vedoucí odboru Pavel Valerián.

Upozornil také, že plocha určená k vykácení má sotva půl hektaru, zatímco celková rozloha lesa činí skoro osm hektarů. „A podle zákona nesmí velikost takzvané holé seče překročit jeden hektar," doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Spoušť, nebo spása? Bobři obsadili řeky

Nadměrné kácení stromů? Lidé se o Komenského sady bojí zbytečně