Není největší jen v Ostravě, v Moravskoslezském kraji, ale i ve střední Evropě. Letní koupaliště v Porubě, kterému místní říkají Vřesina, bylo slavnostně otevřeno v roce 1962. V těchto dnech si připomíná padesáté výročí zahájení provozu.

„Stavba koupaliště byla zahájena v roce 1958 s celkovým nákladem 3,9 milionu korun, a pro nedostatek pracovních sil se vlekla celé čtyři roky. Teprve za přispění občanů města Ostravy byla stavba dokončena v roce 1962. Od té doby do současnosti prošel areál koupaliště celou řadou úprav, které postupně vyplynuly ze zvyšujících se nároků na provoz koupaliště, hygienických požadavků na kvalitu vody, úpravu venkovních ploch a zlepšení komfortu a nabízených služeb," sdělila Petra Gavendová, mluvčí společnosti Sareza, která koupaliště provozuje.

Letní koupaliště v Porubě, kterému místní říkají Vřesina, bylo slavnostně otevřeno v roce 1962.

„Z dostupných zdrojů je pouze známo, že koupaliště bylo od počátku vnímáno jako zařízení přírodního charakteru s protékající vodou akumulovanou v bazénu. Jako zdroj vody do bazénu byla původně využívána přilehlá vodoteč Porubka, jejíž kvalita se během letních měsíců prudce zhoršovala," sdělila dále Gavendová. Pro stravování sloužily pouze tři až čtyři stánky s občerstvením, stejný kapacitní nedostatek byl i v případě sociálních zařízení. Veškeré objekty byly stavěny pouze na léto a bez potřebné technické dokumentace. Od té doby se Letní koupaliště v Porubě hodně změnilo.

„Dnes se koupaliště napouští pitnou vodou, celkově jde o 80 milionů litrů pitné vody toto množství spotřebuje zhruba osm set až tisíc domácností za dva roky. Voda je upravována vlastní úpravnou vody za nepřetržité cirkulace," přiblížila mluvčí Gavendová. Návštěvníci mají k dispozici patnáct stánků s občerstvením, tři tropico bary a dvě restaurace. Je zajištěna také půjčovna sportovních potřeb a k dispozici je několik sportovišť, včetně atrakcí.

Letní koupaliště v Porubě, kterému místní říkají Vřesina, bylo slavnostně otevřeno v roce 1962.

Letní koupaliště v Porubě, kterému místní říkají Vřesina, bylo slavnostně otevřeno v roce 1962.