"Po intenzivních jednáních s hygieniky a epidemiology jsme našli způsob, jak akci uskutečnit v maximální podobě a přitom respektovat všechna nařízení a kritéria pro zabránění šíření koronaviru," uvedl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. 

Podívejte se na galerii ze Dnů NATO 2017

Program se podle něj o víkendu 19. a 20. září v co největší možné míře zaměří na dynamické ukázky, a to ve vzduchu i na zemi. "Jako celá řada jiných akcí na světě, bohužel nejsme ani my schopni umožnit vstup návštěvníkům přímo na místo. V rámci technologických možností uděláme maximum, abychom zprostředkovali co nejdokonalejší zážitek, jako byste na místě byli," uvedl Pavlačík. Půjde podle něj letos o jedinou akci tohoto druhu ve střední Evropě. 

Zlínská bigbeatová kapela Focus Rock hraje na zábavách, plesech, slavnostech a dalších akcích už třiadvacet let.
Devadesátiletá babička chtěla od kapely Focus Rock zahrát Kabáty

"Současná situace má vliv i na počet aktivních zahraničních demo teamů, kdy zrovna ve středu oznámil zrušení celé sezony britský Typhoon Display Team. Věříme, že i tak nabídneme tradiční atraktivní program dynamických letových a pozemních vystoupení," uvedl Pavlačík.

Organizátoři letos chtějí připomenout hned několik důležitých výročí - kromě 75 let od konce druhé světové války také 15 let letounů JAS-39 Gripen v českých službách. "Navíc budeme mít tu čest, že se přímo na naší akci odehraje oficiální poděkování příslušníkům bezpečnostních sborů a Integrovaného záchranného systému za nasazení během koronavirové krize," dodal Pavlačík.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě.Letos budou dvacáté. Vstup na akci je zdarma a každoročně ji navštíví desítky tisíc lidí, loni bylo za dva dny návštěvníků 220.000. Velká část ukázek se odehrává ve vzduchu, a tak je obvykle sleduje množství lidí nejen v areálu Dnů NATO, ale i v celém okolí letiště.

Ilustrační foto.
Vyšlápl si řidič autobusu na studentku, nebo dívka přehání? Rozhoduje soud
Budova krajského soudu v Ostravě.
Vrah v Orlové naskočil oběti na hlavu, pak vítězoslavně zakřičel