Naopak kastelánka zámku v Raduni na Opavsku Eva Kolářová je sezonou zklamaná. Příliš pěkné léto lákalo turisty spíše k vodě než do zámku. Zaznamenala proto pokles návštěvnosti o více než dva tisíce lidí. „Když je vedro, každý si jde raději lehnout k vodě. Pokud je škaredě, je to zase naopak. Při nepříznivém počasí lidé hledají aktivitu spíše pod střechou. Navíc poklesla kupní síla a lidé na kultuře šetří," míní kastelánka.

Problémy s návštěvností začaly podle kastelánky už v dubnu. V červenci pak návštěvnost poklesla asi o čtyři sta turistů. Další výrazný propad kastelánka eviduje v srpnu. „Loni jsme v srpnu měli přes tři tisíce návštěvníků, letos jich bylo okolo 2500. Přestaly jezdit dětské tábory. Vždy jich bylo hodně, ale letos dorazily jen tři skupinky," řekla.

Nižší tržby na vstupném zaznamenal i správce národní památky Důl Michal v Ostravě Alexandr Zaspal. I podle něj je to zapříčiněno počasím a ekonomickou situací.

„Když je pěkně, lidé jdou raději do zoo či k vodě. Potřebujeme, aby bylo pod mrakem," řekl. Pokles tržeb odhaduje na 15 procent. „Návštěvnost nakonec bude podobná té loňské. Okolo 12 tisíc lidí. Podařilo se nám ji dohnat akcemi, které jsme tady pořádali," vysvětlil.